Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavila: M.L.B. ]

06. 03. 2020. 12:55 >> 12:54
21

REAGOVANJE MCP

"Litije ne podrivaju temeljne vrijednosti CG"

Temeljne vrijednosti Crne Gore ne podrivaju pravoslavne litije i istrajni molitveni protesti građana nego zakon, čiji je jedan od ključnih kreatora potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP).

Oni su kazali da je Pažin u Vašingtonu u razgovoru sa senatorom Ronom DŽonsonom, "iznio čitav niz netačnih i politikantskih ocjena o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica".

"Evidentno je da se na svaki način pokušava da pribavi nedostajuća međunarodna podrška diskriminatornom i neustavnom Zakonu", kazali su iz MCP.

Iz Mitropolije su naveli da je netačan Pažinov navod da Zakon ”ispunjava najviše standarde ljudskih prava i sloboda” i da je ”daleko najliberalniji zakon u okruženju koji garantuje jednaka prava svim vjerskim zajednicama”.

"Zakon, na žalost, ne samo da ne ispunjava nego radikalno derogira i suspenduje osnovne i minimalne standarde u pogledu kolektivnog aspekta ostvarivanja prava na slobodu vjeroispovijesti. Veoma bismo se se radovali da je ovaj zakon, kako tvrdi Pažin, ”najliberalniji u okruženju”, ali je stvarnost, na žalost, bitno drugačija", rekli su iz MCP.

Kako su kazali Pažin nije obavijestio sagovornika da je Pravoslavna crkva prije donošenja Zakona, zaslugom sadašnje i prethodnih Vlada Crne Gore, lišena prava na zaključenje Temeljnog ugovora u istom obimu prava i obaveza kao i Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska zajednica.

"Niko od nezavisnih pravnih eksperata nije iznio ocjene o Zakonu poput Pažina, a ”pravednost” zakonskih odredbi su najbolje osjetili građani Crne Gore, koji u velikom broju, istrajno, uporno, mirno, neodstupno i dostojanstveno u litijama iskazuju svoj protest protiv diskriminatornih i neustavnih zakonskih odredbi", navode iz Mitropolije.

Oni su rekli da je "žalosno što visoki zvaničnik Vlade Crne Gore o trošku građana dovodi u zabludu međunarodne sagovornike ocjenama da ”Zakon ugrožava samo one koji svoj interes vide u širenju etničkih i vjerskih tenzija i nestabilnosti na Balkanu”.

"Uz konstataciju da je nedostojno predsjednika Vlade i ministra pravde da vrijeđa dostojanstvo građana Crne Gore, ukazujemo da čestiti narod u Crnoj Gori, kao ni Mitropolija, nikada nijesu imali, niti danas imaju interes u širenju bilo kakvih tenzija i nestabilnosti", poručili su iz MCP.

Oni smatraju da je za tenzije i veliko uznemirenje građana odgovoran Zakon, koji je, kako su rekli, jednostrano, netransparentno i diskriminatorno pripremila Vlada, čiji je Pažin potpredsjednik.

Iz MCP-a su kazali da se nadaju da je Pažin sada, mnogo više nego prije usvajanja Zakona i izazivanja društvene nestabilnosti, shvatio suštinu i značaj dijaloga o slobodi vjere kao jednom od najosetljivijih pitanja ljudskog društva.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније