Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Tanja Perović, TVCG ]

06. 03. 2020. 11:10 >> 19:35
12

VELJOVIĆ

Slučaj Jovanovića neće biti rasvijetljen bez novih dokaza

Slučaj Duška Jovanovića neće biti rasvijetljen ukoliko ne bude novih dokaza u tom predmetu, u kojem je bilo propusta tokom istrage, kazao je direktor Uprave policije Veselin Veljović tokom konsultativnog saslušanja o istragama napada na novinare. Za tužilaštvo taj slučaj nije zatvoren, naglasio je vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Sjednica je imala buran početak.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) napustili su zajedničku sjednicu skupštinskih odbora za bezbjednost i odbranu i za ljudska prava i slobode, jer nijesu mogli da postavlaju pitanja osim u vezi sa postupanjem nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima. 

Crna Gora je 2018. i prošle godine obezbijedila kvalitetniji bezbjednosni ambijent za funkcionisanje i rad medija i novinara, ocijenio je direktor Uprave policije, Veselin Veljović. 

On je kazao da je, prema policijskim evidencijama, 2018. godine registrovano pet predmeta ugrožavanja bezbjednosti novinara i imovine medija, a prošle 13.

„Država je 2018. i prošle godine obezbijedila kvalitetniji bezbjednosni ambijent za funkcionisanje i rad medija i novinara“, ocijenio je Veljović tokom konsultativnog salušanja na sjednici skupštinskih odbora za bezbjednost i odbranu i za ljudska prava i slobode.

Veljović je rekao da su svi ti predmeti, sa aspekta postupanja policije, procesuirani, a neki od njih su u završnoj fazi.

Veljović je, govoreći o slučaju ubistva Duška Jovanovića, kazao da u ovom trenutku ni policija, niti tuzilastvo, na osnovu postojećih činjenica i dokaza, ne mogu da urade više.

„Da li je to dovoljno? Svakako mislim da nije“, naveo je Veljović.

Kako je kazao, ukoliko se ne pojavi neka nova informacija koja će dati novi osvrt i svjetlo na to krivično djelo, neki novi događaj koji bi se mogao krivično i pravno procesuirati, slučaj ne može biti doveden do kraja.

Veljović je kazao da je u tom slučaju bilo određenih propusta.

„Ne želim da kažem da je bilo svjesne namjere, ne želim to da kažem sa pozicije prebacivanja odgovornosti na bilo koji drugi organ ili instituciju, ali u proceduri je bilo profesionalnog nesnalaženja određenih nosilaca postuplka i osoba koje su preduzimale određene radnje“, rekao je Veljović.

On je kazao da nije pesimista, već da je realan i da je istina u ovom trenutku takva.

Veljović je istakao da se ne radi o nedostatku političke ili profesionalne volje da ubistvo Jovanovića bude rasvijetljeno.

„Mislim da smo bili proaktivniji i efikasniji da nam se ne bi potkrala greška koja nam je danas, odnosno svih ovih godina, hipoteka. Bez obzira na operativna saznanja i podatke policije, tužilaštva i predstavnika zakonodavne vlasti, mi u ovom trenutku ne možemo više, a to nije nemoć države i organa institucija“, kazao je Veljović.

On je rekao da je policija u rekordnom roku rasvijetlila dva napada na novinara Samira Adrovića koja su se dogodila prošle godine i oba događaja su procesuirana.

„U pojedinim situacijama stvaramo atmosferu da se slučajevi nagomilavaju i da se ne rješavaju“, dodao je Veljović.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković kazao je da slučaj ubistva Jovanovića za Tužilaštvo nije zatvoren.

On je podsjetio da se u vrijeme izvršenja tog krivičnog djela nije sprovodila tužilačka istraga, već sudski proces istrage, kao i da je jedna osoba pravosnažno osuđena i nalazi se na izdržavanju kazne. 

„Svjedok kojeg je tražilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nalazio se na području Srbije, tražena je i međunarodna pravna pomoć. Od zvaničnih organa Srbije stigao je odgovor da ta osoba nije na području Srbije“, objasnio je Stanković.

U toku konsultativnog saslušanja iz Tužilaštva je saopšteno da su prošle godine formirana četiri predmeta koja se odnose na napad na novinare i imovine medija.

„U dva slučaja odbačene su krivične prijave, u jednom je došlo do primjene instituta odloženog krivičnog gonjena, dok je u jednom slučaju izviđaj u toku“, naveli su iz Tužilaštva.

Predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija Nikola Marković Nikola Markovic kazao je da je dobro da se priznaju propusti, ali da to nije dovoljno.

"Tražimo da se utvrdi konkretna odgovornost ko je tada, kako i zašto napravio propuste“, istakao je Marković, govoreći o ubistvu Jovanovića.

On je naveo da je uputio dopis Tužilačkom savjetu da utvrde ko je u tom slučaju odgovoran za propuste.

„Pa i ako više nema zakonske mogućnosti da se neko disciplinski ili pravno goni, postoji moralna obaveza Tužilačkog savjeta, društva i nadležnih da kažu ko je taj ko je napravio te propuste“, naglasio je Marković.

On je rekao da je i slučaj napada na novinara Tufika Softića jedan od slučajeva kojim su u Komisiji jako nezadovoljni.

„Ne dijelim stav Tužilaštva da je u tom slučaju postupano dobro. DNK sa bejzbol palice uzet je nakon šest godina. I laici znaju da je to ogroman protok vremena i da to nije profesionalno postupanje“, naveo je Marković.

Kako je kazao, prema podacima Komisije, prošle godine bilo je 11 napada na novinare i njihovu imovinu.

Prema riječima Markovića, od 2004. do kraja prošle godine bilo je 85 napada na noviare.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić smatra da sistem odbrane od kriminala ne funkcioniše na zadovoljavajućem nivou.

"Novinari koji su napadnuti ne pišu o cvijeću, nego o kriminalu. Ako novinari nijesu slobodni, onda ni građani nijesu slobodni. Tu slobodu im ne smijemo dirati, jer su glas koji ne smije biti diran“, zaključio je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније