Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

05. 03. 2020. 12:15   >>  12:16

CG-SLOVENIJA

Fokus saradnje digitalizacija u obrazovanju

Oko 130 crnogorskih studenata obrazuje se trenutno u Sloveniji i oni imaju iste uslove obrazovanja kao i građani Slovenije, kazao je ambasador te zemlje u Crnoj Gori Gregor Presker. On je na sastanku sa ministrom prosvjete Damirom Šehovićem dogovorio da će u fokusu saradnje dvije zemlje biti digitalizacija u obrazovanju.

Šehović je tokom susreta sa ambasadorom razgovarao o daljim koracima saradnje Crne Gore i Slovenije u oblasti obrazovanja, a akcenat je stavljen na digitalizaciju u obrazovanju.

“Ministar je rekao da su odnosi dviju zemalja tradicionalno dobri, te da Crna Gora ima značajnog partnera u Sloveniji. Kako je rekao, u oblasti obrazovanja Crna Gora i Slovenija ostvaruju odličnu saradnju, koja bi u narednim godinama mogla biti još čvršća”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je na nivou visokog obrazovanja saradnja najplodnija, naročito na polju mobilnosti studenata, budući da je sve veći broj studenata iz Crne Gore koji se usavršavaju u Sloveniji, te da je najveći izazov povezvanje na polju douniverzitetskog obrazovanja.

“Ministar Šehović je rekao da najviše prostora za saradnju ima na polju digitalizacije obrazovanja, u koju je Ministarstvo prosvjete zakoračilo pripremanjem projekta digitalne učionice. On je rekao da bi iskustva Slovenije na ovom polju bila značajna, te podsjetio da je tim za digitalizaciju Ministarstva prosvjete već posjetio Sloveniju u procesu pripreme pilot projekta digitalne učionice. On je pomenuo moguću saradnju na projektu istraživačkog centra za rad sa talentima, koji je, takođe, u pripremi”, navodi se u saopštenju.

Kako je naglasio, fokus saradnje u dijelu srednjeg obrazovanja trebalo bi da bude na dualnom obrazovanju, u kojem je Crna Gora već napravila značajne iskorake, a Slovenija ima dobre prakse koje bi mogle poslužiti kao model za dalji razvoj ovog vida obrazovanja.

“Ambasador Presker je istakao da sistem obrazovanja iziskuje neprekidno usklađivanje sa privredom i profilima poslova koji će biti potrebni u budućnosti. Stoga, kako je rekao, sardnju je potrebno fokusirati upravo na ovakve aktivnosti, koje će još više približiti sisteme obrazovanja dviju zemalja”, saopšteno je iz Ministarstva.

On je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja studenata iz Crne Gore za slovenačke univerzitete.

Iznio je podatak da se trenutno na fakultetima  u Sloveniji obrazuje oko 130 crnogorskih studenata, te da oni imaju iste uslove obrazovanja kao i građani Slovenije.

Sagovornici su zaključili da je ove godine potrebno produžiti Sporazum o sardnji na polju obrazovanja koji datira iz 2015. godine, te njime precizirati pravce buduće saradnje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније