Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dijana Drašković, TVCG ]

01. 03. 2020. 19:33   >>  19:32 3

SICILIJANOS ZA TVCG

CG među prvima u poštovanju Suda za ljudska prava

Crna Gora je među vodećim evropskim zemljama kada je u pitanju poštovanje i izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, i taj sud odlično sarađuje s Crnom Gorom, ocijenio je za Televiziju Crne Gore predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Linos Aleksandre Sicilijanos. Sicilijanos, koji je prethodnih dana boravio u Crnoj Gori, poručuje i da nastavimo istim putem kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava, te da imamo podršku suda na čijem je čelu.

Pred Evropskim sudom za ljudska prava je 77 slučajeva protiv Crne Gore. Neke presude su, kako kaže predsjednik Linos Aleksandre Sicilijanos, već donijete, a prednjače predmeti koji se odnose na pravično suđenje i dužinu postupka te problematično izvršenje presuda države.

"Evropski sud za ljudska prava odlično sarađuje sa Crnom Gorom, zaista. Crna Gora je među vodećim evropskim zemljama kada je u pitanju poštovanje i izvršenje presuda našeg suda, i ponosni smo zbog toga", naglasio je Sicilijanos.

Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu boravio je prethodnih dana u Crnoj Gori i imao je, kaže, priliku da na terenu vidi kako naša država štiti ljudska prava.ž

"Nivo zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori je zadovoljavajući. Nakon niza sastanaka sa vašim zvaničnicima imam kompletiniju sliku, i ono što vam sa sigurnošću mogu reći je da imate podršku Evropskog suda za ljudska prava, i što je još bitnije, sugerišem vam da nastavite putem kojim ste krenuli", kaže Sicilijanos.

U promovisanju i zaštiti ljudskih prava, država, poručuje, treba da se oslanja i na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i praksu Evropskog suda.

"Tu naročito mislim na vladavinu prava, nezavisnost sudstva i izgradnju demokratske kulture. U Crnoj Gori se vide pomaci, ali, naravno, uvijek ima mjesta za napredak", navodi Sicilijanos.

A Crna Gora sve presude Evropskog suda doživljava, ne samo kao zadovoljenje pravde, već i kao značajan doprinos unapređivanju pravnog sistema. Zato je Sicilijanos dobio uvjerevanja da će naša država i u budućnosti odlučno i ažurno ispunjavati sve svoje obaveze prema Evropskom sudu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније