Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Vesna Šoškić, TVCG ]

01. 03. 2020. 11:14   >>  11:13

POTPISAN MEMORANDUM

Nova infrastruktura za brži razvoj turizma u Baru

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i direktor JP Regionalni vodovod Goran Jevrić, potpisali su memorandum o saradnji, koji podrazumijeva izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima koja decenijama čekaju na ovu neophodnu i značajnu infrastrukturu - Veliki Pijesak, Dobra Voda i Utjeha.

Vlada Crne Gore, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj za to će opredijeliti 12.000.000 eura.

Danas je ozvaničen početak radova u Ulici "Bratstvo i jedinstvo", na Velikom Pijesku, koje finansira, isključivo, lokalna uprava sa 325.000 eura.

"Ovo je istorijski momenat za Bar", ocijenio je predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Dok se na drugom kraju Mrkojevića, u naselju "Sveti Ivan", izvode radovi na izgradnji vodovodne mreže, ovaj značajan posao počeo je i na Velikom Pijesku, atraktivnoj turističkoj destinaciji u barskoj opštini.

"Od avgusta, 2018. godine,  nastojimo da idemo u pravcu konačnog rješavanja višedecenijskog problema ovog naselja. Tim prije, što su stanovnici u ovom dijelu barske opštine, prioritetno orjentisani na razvoj turizma. Danas smo ozvaničili početak radova u Ulici "Bratstvo i jedinstvo", u dužini od 650 metara, nakon okončanog tenderskog postupka u decembru, i zaključivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem. Za to smo opredijelili 325.000 eura, a u toku je i postupak eksproprijacije zemljišta, za što će iz budžeta lokalne uprave biti izdvojeno 380.000 eura", kazao je  predsjednik opštine.

On je, potpisivanje memoranduma sa direktorom JP Regionalni vodovod, Goranom Jevrićem, ocijenio istorijskim momentom za Bar.

“Jasno šaljemo poruku našim sugrađanima da želimo da se riješe svi njihovi važni životni problemi i izazovi, kao i da pružimo punu podršku turističkim poslenicima, koji, iz godine u godinu, bilježe sve značajniji  promet. Veliki Pijesak danas nije samo turističko mjesto, već mali grad sa 10.000 objekata i ljeti, sa preko 30.000 stanovnika", istakao je Raičević.

Direktor JP Regionalni vodovod Goran Jevrić, podsjetio je da je Vlada Crne Gore, do sada, uložila 11.000.000 eura kako bi Bar bio priključen na regionalnu vodovodnu mrežu 2011. godine.

Od tada se, istakao je, radi na institucionalnom rješavanju problematike izgradnje sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže.

"Vlada je dala saglasnost za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u ukupnom iznosu od 12.000 000 €. Sredstva će biti uložena za izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže u naseljima Veliki Pijesak, Dobra Voda i Utjeha, čime ćemo sve objekte priključiti na postrojenje za tretman otpadnih voda. Dakle, prvi put, za jedno veliko područje, koje pokriva 30 % površine barske opštine, gradimo važnu komunalnu infrastrukturu, koja će dati podstrek daljem razvoju turističke privrede", kazao je Jevrić.

Mještani u ovim barskim naseljima nijesu krili zadovoljstvo i sreću  zbog konačnog rješavanja krucijalnog životnog pitanja.

"Veoma smo srećni i zahvalni predsjedniku opštine, Dušanu Raičeviću i direktoru Regionalnog vodovoda, Goranu Jevriću, na ovoj velikoj podršci. Do sada smo vodu dopremali cistjernama. Nadam se da će to biti prošlost, da ćemo svi bolje i lakše živjeti i raditi", kazao je Esad Martinović, vlasnik ugostiteljskog objekta na Velikom Pijesku.

Radove izvodi barska kompanija "Kalamper", koja na ovom ovom dijelu obale posjeduje dva ekskluzivna hotela sa 4 plus zvjezdice.

"Kao mještanin, Mrkojević, neizmjerno sam srećan i zahvalan predsjedniku Raičeviću i gospodinu Jevriću, što su usmjerili sredstva za ovo prepoznatljivo turističko naselje u Baru i rješavanje problematike vodosnabdijevanja", istakao je Emin Kalamperović, vlasnik kompanije "Kalamper", koji je obećao da će radovi, biti završeni u najkraćem roku. 

Narednih dana, najavio je direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, biće odabran stručni konsultant koji će raditi na idejnom rješenju za kompletan vodovodni i kanalizacioni sistem u ovim nasljima, a do kraja godine biće raspisan tender za izvođača radova.
 
Vesna Šoškić, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније