Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

27. 02. 2020. 08:25 >> 10:23

ĐUKANOVIĆ SAOPŠTIO

Crna Gora potražuje 51 nestalu osobu

Crna Gora potražuje 51 nestalu osobu, 39 na Kosovu, devet u BiH i tri u Hrvatskoj, kazao je Dragan Đukanović iz Komisije za nestala lica. On je gostujući u Jutarnjem programu TVCG poručio da Komisija prati dešavanja vezana za zločin u Štrpcima koji se desio prije 27 godina kada su pripadnici Vojske Republike Srpske oteli iz voza 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

 

Na današnji dan prije 27 godina, pripadnici Vojske Republike Srpske oteli su u Štrpcima iz voza na relaciji Beograd Bar grupu putnika, civila nesrpske nacionalnosti, a većini se ne zna sudbina. Za ovaj zločin još nijesu uhapšeni i privedeni pravdi svi koji su u njemu učestvovali. Đukanović je istakao da je Komitet za prisilne nestanke uvidio pozitivne pomake Crne Gore u rasvetljavanju tog zločina.

“Crna Gora je napravila veći pomak od drugih država regiona. Mi smo otvoreni za saradnju sa svim državama regiona,  s međunarodnim organizacijama.  Komitet za prisilne nestanke ocijenio je da je Crna Gora napravila pomake i kada je riječ o transparentnosti i saradnji sa drugim državama, jer mi smo osim deklaracija i međunarodnih dokumenata bilateralno zaključili protokole i sa Hrvatskom i sa Bosnom i Hercegovinom, sa Srbijom i sa Kosovom”, kazao je Đukanović.  

Rodbina otetih položiće cvijeće u Bijelom Polju

Rodbina otetih i građani položiće cvijeće u Bijelom Polju kod spomen obeliska, "Sat života" i u Podgorici, kod spomenika "Civilnim žrtvama ratova 1991. - 2001" i na taj način obilježiti 27 godina od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci.

“Sjećanjem želimo da iskažemo poštovanje i javni znak, da stradale ne možemo i nećemo zaboraviti, kao ni sve što je povezano sa zločinom, zločincima i nalogodavcima”, kaže se u saopštenju rodbine otetih iz voza.

Oni su podsjetili, da su putnici oteti iz voza “Lovćen” na liniji Beograd – Bar, na lokalnoj Željezničkoj stanici Štrpci. Tada je srpska vojska iz Višegrada izvela iz voza 20 putnika od kojih su 18 bili Bošnjaci, jedan Hrvat i jedno eidentifikovano lice.

“Jedan od učesnika u zločinu, Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, uhapšen je u oktobru 1996. godine. Pred Višim sudom u Bijelom Polju osuđen je u septembru 2002.godine, na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu, i 2011. pušten na slobodu”, kaže se u saopštenju.

Kako su u rekli, krajem 2014. godine, u zajedničkoj akciji policije Srbije i Bosne i Hercegovine, uhapšeno je 15 osumnjičenih za učešće u zločinu.

Navodi se da je Viši sud u Beogradu, u oktobru 2018. godine, u trećem pokušaju, potvrdio optužnicu tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, i da suđenje traje.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine – Odjeljenju za ratne zločine, za isto krivično djelo pokrenut je postupak protiv 11 osoba. Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine i traje. Isti sud je nedavno podigao optužnicu i protiv Milana Lukića kojeg je, za druge zločine, Haški sud osudio na doživotnu robiju”, kaže su u saopštenju.

Navodi se da su stradali Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović i Halil Zupčević.

Stradali su i Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tome Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović i Rasim Ćorić.

Među stradalima su i Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić kao i jedno nepoznato lice.

Posmrtni ostaci Halila Zupčevića pronađeni su krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније