Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

26. 02. 2020. 18:40   >>  19:05 8

KORONAVIRUS

CG sistem spreman da odgovori globalnom izazovu

U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraze novim virusom tipa 2019-nCoV i zdravstveni sistem naše zemlje spreman je da odgovori globalnom izazovu koronavirusa. To je zaključeno na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković.

Ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović, informisao je Nacionalno koordinaciono tijelo da mjere koje su preduzimane u proteklom razdoblju uključuju: redovnu komunikaciju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, koordinaciju svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satnu pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

Nacionalno koordinaciono tijelo, koje čine predstavnici svih relevantnih državnih organa, pozvalo je građane da slijede njegove informacije. Uputstva i poruke će, kako je saopšteno, u skladu sa procijenjenim nivoom opasnosti i prioriteta, biti pravovremeno saopštavane javnosti.

Ocijenjeno je i da činjenica da je novi korona virus identifikovan u neposrednom okruženju naše zemlje nalaže nastavak aktivnosti svih relevantnih subjekata i snažan i koordiniran institucionalni odgovor na ovaj izazov.

Na sjednici je, kako piše u saopštenju, ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujuća za sve državne organe i institucije kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave.

"Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije", poruka je sa sjednice.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti će u četvrtak, 27. februara 2020. godine na konferenciji za medije koja će biti organizovana u Press centru Vlade Crne Gore sa početkom u 10:30 saopštiti javnosti više detalja uključujući i detaljan plan aktivnosti na nastavku priprema za suočavanje sa pandemijskim rizikom korona virusa tipa 2019-nCoV.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније