Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.L.B. ]

26. 02. 2020. 19:36   >>  19:32

NOVI POZIV

Vinarima podrška do 50 odsto investicija

Osim direktne podrške po hektaru zasada vinove loze koja je ove godine uvećana, zatim mogućnosti za bespovratnu podršku do 50 odsto investicija za unapređenje proizvodnje kroz posebne javne pozive, ali i aktuelni IPARD, crnogorski vinari na raspolaganju imaju i mjeru posebne podrške za vino.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino za 2020. godinu kojim se vinari podržavaju u važnim aktivnostima koje im omogućavaju rast konkuretnosti i bolju poziciju na tržištu.

“Ovim javnim pozivom podržavaju se četiri vrste aktivnosti: konverzija sorte, restrukturiranje vinograda, dislociranje (premještanje) vinograda i promocija vina sa crnogorskim geografskim porijeklom i širenje vinske kulture”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Uz ovu podršku, očekuje se bolja realizacija domaćih vina, jer poboljšanje konkurentnosti sektora vina zahtijeva očuvanje i valorizaciju bogatih genetičkih resursa, snažnu marketinšku kampanju, implementaciju sistema zaštite geografskog porijekla, kao i inovacije u primarnoj proizvodnji i preradi uz respektivan odnos prema tradiciji.

“Prihvatljive investicije u mjerama, koje se odnose na intervencije u vinogradu su: nabavka sadnog materijala (vinske sorte), postavljanje i rekonstrukcija razrušenih podzida na terasama proizvodnih vinograda na nagibu terena većem od 25%, promjena i postavljanje potporne strukture u restrukturiranom i dislociranom vinogradu (materijal) i uspostavljanje sistema za navodnjavanje”, navodi se u saopštenju.

Pomocija vina

Promocija vina sa crnogorskim geografskim porijeklom i širenje vinske kulture obuhvata informativne i promotivne aktivnosti.

Kako navode u Ministarstvu, podržavaju se Promotivni programi koji budu najbolje rangirani nakon bodovanja prispjelih zahtjeva za podršku. Korisnici ove komponente podrške su udruženja vinara.

Podnosilac, uz zahtjev za podršku, dostavlja Idejni projekat ili Program promocije u zavisnosti od aktivnosti.
“Podrška se isplaćuje etapno (do 4 godine), u skladu s dinamikom obavljenih radova iz Projekta, odnosno završenih aktivnosti iz Programa, ne više od 8.000 eura na godišnjem nivou”, poručuju iz Ministarstva.

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje predloženih aktivnosti po Javnom pozivu je 01. 05. 2020. godine. Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje isplate sredstava podrške po Javnom pozivu je 01.11. 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније