Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 02. 2020. 11:39 >> 11:38

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Za povrtare do 50 odsto bespovratne podrške

Kroz Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u povrtarskoj proizvodnji za ovu godinu, povrtari mogu da ostvare do 50 odsto bespovratne podrške za investicije koje se odnose na nabavku sertifikovanog sjemenskog materijala, rasada, kao i folija za plastenike, saopšteno je iz Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

 

Osim direktne podrške po hektaru koja je ove godine povećana na 200 eura  i 210 eura po hektaru za mlade farmere, proizvođači povrća u Crnoj Gori kroz Agrobudžet imaju više mogućnosti da unaprijede proizvodnju uz bespovratnu podršku investicijama.

“Podrška u iznosu do 40 odsto vrijednosti investicije daje se za nabavku sadnog materijala ili sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus). Podrška u iznosu do 50 odsto opredijeljena je za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. Za nabavku  UV 200 mikronskih folija podrška je 0,35 eura po metro kvadratnom, a maksimalna površina koja se podržava može biti 1,4 puta veća od površine plastenika”, navodis e u saopštenju.

Cilj podrške investicijama u povrtarsku proizvodnju, kako su kazali iz Ministarstva, je podizanje konkuretnosti ovog sektora, što se može postići produženjem sezone snabdijevanja, širenjem plasteničke proizvodnje, te gajenjem slabo zastupljenih vrsta, koje su tražene od strane potrošača.

“Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine”, navodi se u saopštenju.

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i u relevantnim registrima koje vodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u momentu podnošenja zahtjeva za podršku.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 01. novembar 2020. godine.

“Povrtarima, kao i proizvođačima iz ostalih sektora poljoprivredne proizvodnje, na raspolaganju su i drugi javni pozivi kroz koje mogu dobiti bespovratnu podršku, kao što su pozivi za podršku nabavci mehanizacije, za  kopanje bunara, organsku proizvodnju, a sve u cilju unapređenja njihovog poslovanja”, kazali sui z Ministarstva.

Podstiče se i uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

Takođe, Ministarsvo je objavilo i Javni poziv za dodjelu podrške uzgoju višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja za 2020. godinu, kroz koji se može ostvariti podrška do 50 odsto investicije.

“Investicije koje se podržavaju odnose se na podizanje novih zasada nabavkom sjemenskog i sadnog materijala višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja (smilja, matičnjaka, lavande, pelina, itd.), kao i na nabavku opreme za modernizaciju zasada”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније