Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Jadran ]

25. 02. 2020. 10:52   >>  10:52

SOS LINIJA

Više od 1.000 djece tražilo pomoć savjetnika

SOS anonimni telefon za djecu i mlade žrtve nasilja, ili one kod kojih postoji opasnost da će postati žrtve nasilja više od godinu sprovodi Dječiji dom Mladost u Bijeloj.

Umjesto dosadašnjih osam, SOS telefon od sada je u funkciji 24 sata, sedam dana u nedjelji.

Tu uslugu Ministarstvo rada i socijalnog staranja finansira sa 28 hiljada eura, na osnovu ugovora koji su protekle sedmice potpisani sa licenciranim pružaocima usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite za ovu godinu, u vrijednosti od skoro 116 hiljada eura.

"Uslugu anonimnog telefonskog savjetnika, preko broja telefona 116 - 111, od aktiviranja linije do sada, iskoristilo je oko hiljadu mladih iz svih krajeva Crne Gore", kaže za Radio Jadran direktor Doma Janko Labović.

„Bilo je dosta savjetodavnih poziva, ali preovladavaju "testirajući" pozivi iz kojih se izrodi savjetodavni razgovor. Ako dijete ima konkretan problem, u početku ga savjetnik testira takvim pozivima, kako bi se dijete "otvorilo" i ispračalo kakav problem ima“, kaže Labović.

To su, kako kaže, djeca uzrasta od 8. razreda osnovne škole do 3. razreda srednje.

"Problemi su adolescentski, između ostalog, vršnjačko nasilje, problemi sa učenjem, lošim ocjenama, problemi zaljubljivanja, kao i problemi sa društvenim mrežama. Bilo je slučajeva kada društvo da bi se narugalo sa pojedincem postavi na društevnoj mreži neku sliku lošeg sadržaja, što kasnije loše utiče na njihovo ponašanje“, navodi Labović.

Pozivi dolaze od djece koja uglavnom imaju porodice – roditelje, babe, djedove i ostalu rodbinu, ali i pored toga, odlučuju da se „povjere“ nekome koga ne znaju.

„Upravo je to i cilj savjetnika, da ih ohrabre pričom da su im roditelji, braća, sestre itd. najbolji prijatelji i da pokušaju sa njima da nađu najbolje rješenje. Ukoliko ne, tu su onda savjetnici. Ali, uglavnom smo svi imali neke "tajne" koje nijesmo uvijek mogli da dijelimo sa najbližima, nego smo ih prepričavali društvu“, navodi Labović.

Inače, u Domu Mladost je trenutno 81 štićenik, a uz prihvatilište sa rezidencijalnim smještajem u Bijelom Polju, gdje ih je osam, ukupno je 89. Od početka godine u fazi realizacije je jedno usvajanje.

Planom transformacije Doma, do kraja godine bi trebalo da bude otvoren Centar za hraniteljstvo za čitavu Crnu Goru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније