Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dnevne novine [ Objavila: M.L.B. ]

24. 02. 2020. 06:45   >>  06:44

MINISTARSTVO REAGUJE

Škola da hitno sazove tim za borbu protiv nasilja

Ministarstvo prosvjete zatražilo je hitnu informaciju od menadžmenta Osnovne škole “Dušan Obradović” sa Žabljaka povodom pisanja medija da je učeniku šestog razreda te škole u ponedjeljak pozlilo i da se sumnja da je uzrok tome vršnjačko nasilje.

Učenik se od ponedjeljka nalazi na bolničkom liječenju i ispitivanju, a, prema pisanjima medija, kao mogući uzrok roditelji, rodbina i sugrađani pominju višegodišnje vršnjačko nasilje koje trpi od grupe učenika njegovog odjeljenja.

“Zatražena je urgentna infomacija od škole. Vrlo detaljno ćemo se baviti ovim slučajem, a škola će hitno ponovo sazvati tim za borbu protiv nasilja. Javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena”, kazali su Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Damir Šehović.

Podsjetimo, prema pisanjima medija dječak se više puta požalio na postupke “drugova” iz odjeljenja, a prema kazivanju strica “dešavalo se da mu uzmu đačku torbu i sadržinu prospu po patosu, da mu sa nogu skinu patike i bace ih kroz prozor ili da na odmoru otmu užinu i bace u korpu za otpatke”.

Prema informacijama udruženja Roditelji, objavljenim na njihovom sajtu, ovaj dječak nije jedina žrtva vršnjačkog nasilja i postupaka ove grupe učenika.

Ministarstvo prosvjete donijelo je Program za suzbijanje nasilja i vandalizma u školama koji je direktorima obrazovnih ustanova predstavljen krajem prošle godine a predviđa, između ostalog, izmjene disciplinskih mjera protiv učenika, veću odgovornost direktora, ako ne reaguju adekvatno na vršnjačko nasilje, ali i roditeljsku odgovornost za ponašanje djece.

Vršnjačko nasilje se od nedavno može prijaviti putem posebne SOS linije Ministarstva prosvjete čiji je broj 080 777 777.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније