Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 02. 2020. 17:42   >>  22:54 55

PROTEST ZBOG ZAKONA

Molebani i litije održani i večeras

U više crnogorskih gradova i danas se održavaju molebani i litije, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litiju ulicama Podgorice predvodio je arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani sa Kosova. On je pozvao nadležne u Crnoj Gori da još jednom razmotre novonastalu situaciju i zajedno sa Mitropolijom nađu rješenje.

"Sve nas drži jedna vjera, Isus koji nam daje snagu. Svima ste nam primjer i nadahnuće, samo nastavite tako. Ovdje smo da branimo svetinje", poručio je Janjić.

U Nikšiću je, nakon molebana u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, litija prošla centralnim gradskim ulicama.

Predstavnik Poljske pravoslavne crkve, Mihailo Čikvin, u besjedi na Trgu slobode rekao je da dolazi u Crnu Goru kao svoj kod svojih, jer je u svijetu jedna jedinstvena pravoslavna crkva.

"Ovo što se dešava kod vas u Crnoj Gori je i naše stradanje, ali i naša nada. Gledamo vas, podržavamo i osjećamo jedinstvo", rekao je Čikvin na litiji okupljenima i dodao da donosi podršku poljskog naroda.

Sa građanima u litijama je istina, kako je kazao, a svaki onaj koji je sa Bogom i istinom mora doći do cilja.

Protojerej Miodrag Todorović, rekao je da nema ništa plemenitije od čovjeka koji se "hrani svetinjom" i zapitao kako da građani daju tu svetost, a da ne uginu, da ne nestanu i poručio da se zbog toga svetinje ne smiju dati.

Litije su se održale i u Beranama, Andrijevici, Mojkovcu, Bijelom Polju, Podgorici, kao i u primorskim gradovima.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije služio je moleban u crkvi Svetog Petra i Pavla u Risnu.

Litiju u Bijelom Polju predvodili su Vladika Joanikije i vladika raško-prizrenski Teodosije. Oni su se, nakon molebana u crkvi Svetog Petra i Pavla, obratili učesnicima litije na gradskom trgu, nakon čega je ona nastavljena do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu.

"U danima kada smo izloženi idskriminaciji i udaru na našu vjeru, na pravoslavlje na svetinje narod se krijepi zajedništvom i međusobnim mirom i ljubavlju", kazao je Joanikije.

Podsjećamo, protestne litije održavaju se od 31. decembra prošle godine, a od Božića četvrtkom i nedjeljom.

Пратите нас на

Коментари55

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније