Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.B. ]

21. 02. 2020. 19:53   >>  19:54

U NOVOM I KOTORU

Rješavati stambeno pitanje Roma i Egipćana

Stambeno pitanje Roma i Egipćana u Herceg Novom i Kotoru mora se prioritetno rješavati, smatraju u nevladinoj organizaciji Mladi Romi.

Izvršni direktor te organizacije Samir Jaha, rekao je da su pripadnici Roma i Egipćana u Kotoru i Herceg Novom korisni članovi društva, najčešće zaposleni u komunalnim preduzećima.

„Pozivamo Opštine Herceg Novi i Kotor da iznađu odgovarajuće rješenje uz obavezno konsultovanje romske zajednice“, rekao je Jaha agenciji MINA.

Jaha je kazao da su u NVO Mladi Romi uvjereni da lokalne samouprave mogu da rješe ovo pitanje uz podršku međunarodne zajednice.

On je ocijenio da inicijativa za rješavanje tog pitanja mora biti u kontinuitetu upućena međunarodnoj zajednici uz jasan doprinos lokalnih samouprava.

„Mi smo spremni da damo svoj doprinos, međutim u krajnjem lokalna samouprava je ta koja će svojim djelima pokazati volju za rješavanje i time iskazati poštovanje prema svojim građanima manjinske zajednice“, poručio je Jaha.

U Radničkoj ulici u naselju Meljine u Herceg Novom živi 11 romskih porodica sa 55 članova. Kako je rekao Ferat Rama oni žive u teškim uslovima.

„Kad su bile kiše sve nam je poplavilo. Prokišnjavaju nam barake, na sve strane duva“, rekao je Rama.

Ilija Vukelić, izvršni direktor AD Novi Prvoborac, na čijem zemljištu se nalazi to naselje, kazao je da oni trpe štetu jer ne mogu da valorizuju taj prostor.

Ta firma je 2010. godine sa Opštinom Herceg Novi potpisala Generalni ugovor kojim je, kako je objasnio Vukelić, bilo predviđeno da Novi Prvoborac napravi određene ustupke a Opština se obavezala da preseli i nađe kvalitetan smještaj za romske porodice.

“Mi smo se obraćali Opštini u više navrata podsjećajući na taj problem, međutim nijesmo dobili nikakav odgovor”, kazao je Vukelić.

Iz Opštine Herceg Novi rekli su da su učestvovali na međunarodnom projektu Romakted gdje je naglašeno da je potrebno pomoći u stambenom zbrinjavanju romske populacije na teritoriji Herceg Novog.

“Konkretno za to naselje jer to je jedina tačka koja nije riješeno tih 11 porodica koji nemaju adekvatne uslove stanovanja”, rekla je Vesna Samrdžić načelnica Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Vukelić je naveo da sličan problem imaju i na zemljištu te firme u Opštini Kotor.

“Bilo je rečeno da je to na kratak rok dok se ne nađe odgovarajući smještaj. Međutim i tamo je to ostalo kao što je započeto već 20 godina”, kazao je Vukelić.

U kotorskom naselju živi 20 porodica Roma i Egipćana sa 100 članova.

“Uslovi su kao kad živiš u montažnoj baraci uvijek vlaga”, rekao je stanovnik tog naselja Muhamed Šalja.

On je dodao oni svi rade i da im toliko nije potreban novac koliko im je potreban krov nad glavom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније