Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: R.B. ]

21. 02. 2020. 21:27   >>  21:30

BIJELO POLJE

Kreativnost mladih ključ za razvoj demokratskog društva

Kreativnost i entuzijazam mladih itekako mogu da odigraju ključnu ulogu u razvoju demokratskog društva, zbog čega je veoma važno iskoristiti njihov potencijal u cilju stvaranja okruženja u kojem obrazovanje, stručnost i kreativne sposobnosti predstavljaju osnovni temelj društvenih vrijednosti. To je saopšteno na Omladinskom lokalnom parlamentu u Bijelom Polju, koji je organizovala nevladina organizacija (NVO) Juventas u okviru Projekta „Gradovi po mjeri mladih“, uz podršku Direktorata za mlade Ministarstva sporta i mladih Crne Gore.

Savjetnik na Programu izgradnje kapaciteta OCD, institucija i medija u NVO Juventas, Jovan Dašić, rekao je da se danas mnogo govori o učešću mladih u procesu donošenja odluka.

"Međutim, i pored postojanja mehanizama građanske participacije na lokalnom nivou oni nažalost nijesu prilagođeni mladima, pa iz toga proizilazi i da se nedovoljno koriste. Kada se glas mladih ne čuje dovoljno snažno za to su uvijek odgovorni i oni koji kreiraju i sprovode politike“, ukazao je Dašić.

On je rekao da su akcije poput organizovanja lokalnih omladinskih parlamenata jedan od mogućih savremenih modela građanske participacije mladih, koji ne zahtjevaju posebna novčana sredstva iz budžeta, a u velikoj mjeri, kako je dodao, afirmišu mlade i daju im priliku da iz svoje perspektive ukažu na svoje potrebe, ali i probleme i izazove sa kojima se suočavaju.

"Ovaj događaj svima nama danas pokazuje da je Opština Bijelo Polje spremna da se odazove na različite građanske inicijative i da čuje glas mladih. Intenzivna saradnja Juventasa i Opštine Bijelo Polje u prethodne dvije godine ukazala je na spremnost Opštine da uvodi progresivne modele u funkciji razvoja lokalne samouprave“, rekao je Dašić.

Predsjednica Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Opštine Bijelo Polje, Vesna Pavićević, kazala je da su mladi sadašnjost i budućnost.

"Činjenica je da su mladi temelj našeg drušva i da bez jakih mladih ljudi, obrazovanih sa razvijenim i snažnim duhom, naša budućnost nema prosperiteta. Kreativnost i entuzijazam mladih itekako mogu da odigraju ključnu ulogu u socijalnoj rekonstrukciji i razvoju demokratskog društva“, smatra Pavićević.

Veoma je važno, kako je rekla, iskoristiti svu snagu i potencijal mladih da se postigne ekonomski napredak i da se stvori okruženje u kojem obrazovanje, stručnost i kreativne sposobnosti predstavljaju osnovni temelj društvenih vrijednosti.

"Opština Bijelo Polje preduzima mnoge mjere za poboljšanje uslova za naše mlade i stvaranje boljih mogućnosti za njihovo puno angažovanje“, istakla je Pavićević.

Potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović, kazao je da raduje činjenica da se sve veći broj mladih interesuje za pitanja, izazove i probleme „sa kojima se zajedno susrećemo i za koje zajednički nalazimo načine da ih prevazilazimo“.

"Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno je da se u Opštini vrše poslovi od neposrednog i zajedničkog interesa za lokalno stanovništvo“, pojasnio je Bećirović.

Lokalni omladinski parlament u Bijelom Polju organizovan je u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje, Skupštinom Opštine, Gimnazijom „Miloje Dobrašinović“ i Elektro-ekonomskom školom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније