Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, objavila B.B. ]

20. 02. 2020. 14:33 >> 19:23
8

SKRNAVLJENJE SIMBOLA

Izgrednici će prije, ili kasnije odgovarati

Svakodnevna slika u Crnoj Gori, od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti je skrnavljenje državnih simbola i devastacija kulturno-istorijskih spomenika. Vlada pomno prati sva dešavanja i zbog specifičnosti samih protesta i svega onoga što kroz tu dezinformacionu kampanju i bezprizorne laži se plasira u posljednje vrijeme, djeluje promišljeno, kako ne bi dolijevala ulje na vatru, kazao je za Radio Crne Gore ministar odbrane Predrag Bošković.

"Vlada u saradnji sa nadležnim institucijama strpljivo sagledava situaciju i reaguje na način koji je po našem mišljenju najprimjereniji. Ono što je činjenica da će svi izgrednici prije ili kasnije odgovarati za nepoštovanje zakona, a siguran sam da će se mnogi od njih i stiđeti zbog načina na koji se odnose prema državi Crnoj Gori i njenim simbolima", poručio je Bošković.

Književnik Sreten Vujović kaže da skrnavljenje državnih simbola i devastiranje kulturno istorijskih spomenika kojima svjedočimo ovih dana nije ništa novo i neočekivano. Kod ovakvih dešavanja, kako kaže, ne treba posmatrati samo aktuelni trenutak, već korijen koji ih je uslovio.

"Po mom dubokom ubjeđenju, korijen ovakvih dešavanja je u 1918. godini kada je ukinuta crnogorska pravoslavna crkva i kada je nestala crnogorska država. Tada je Srpska pravoslavna crkva, Vaseljenskoj patrijaršiji platila milion i 500 hiljada franaka u zlatu da bi joj se priznala nadležnost nad anektiranim teritorijama. Do danas se Srpska pravoslavna crkva prostire u granicama velike Srbije i potpuno je očekivano ovo što se radi", ističe Vujović.

Profesor Pravnog fakulteta i kriminolog Velimir Rakočević smatra da je skrnavljenje državnih simbola opšta regresija vrijednosti oko kojih nema pogađanja. Državu i njene simbole moraju poštovati i imati osjećaj pripadnosti svi građani koji žive u njoj žive.

"Zabrinjava to što ovdje imamo da te pojave izvršavaju mladi, a sa njima je veoma lako manipulisati. Njihovo ponašanje je na neki način infantilno. Oni kao da se utrkuju u skrnavljenju državnih simbola i to nam pokazuje da se radi o jednom od najopasnijih oblika društvene patologije. Očigledno se moramo pozabaviti svim uzrocima, koji su doveli do ovakvih pojava", naglašava Rakočević.

Vujović dodaje da je ponašanje djece refleksija onoga što čine odrasli, prije svega, njihovi roditelji koji bi i trebali biti pozvani na odgovornost.

"Djecu ne treba kažnjavati, njima treba pružiti šansu, a roditelje ukoriti zbog usmjeravanja na pogrešan način, jer sa te strane najčešće dolazi loša instrukcija," kaže Vujović.

Za profesora Rakočevića kazne koje zakon propisuje za ova djela su blage. Smatra i da se sa dekriminalizacijom klevete poranilo.

"U državama Evrope, kazne su mnogo strožije za nepoštovanje državnih simbola. U Njemačkoj je predviđena kazna do tri godine zatvora, a novčane kazne su znatno veće. Tako je i u svim drugim državama Evropske unije", istakao je Rakočević.

Policija će u skladu sa Zakonom i svojim ovlašćenjima nastaviti da procesuira počinioce ovih djela, kazao je načelnik odsijeka za javni red i mir u Upravi policije Mladen Marković.

"Skrnavljenje državnih simbola ne doprinosi smirivanju tenzije, ali će policija nastaviti da odlučno djeluje u procesu procesuiranja i davanja dovoljno dokaza nadležnim organima, da bi se sva lica, koja izvršavaju ova krivična djela našla pred licem pravde", rekao je Marković.

Maloljetnici stariji od 14 godina, a koji počine neko krivično djelo, pa i ono koje se odnosi na skrnavljenje državnih simbola, podliježu krivičnom gonjenju, kazali su nam sagovornici. Poručuju da bi najmlađe trebalo zaštititi od političkih uticaja.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније