Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 02. 2020. 14:17 >> 14:16
1

SDP PORUČIO PURIŠIĆU

Obećanja o zakonu PIO od ministra dobijamo od 2018.

Izjava ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da će "izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrlo brzo biti u parlamentu", samo je jedno od obećanja kakva dobijamo od njega od 2018. godine, što je neozbiljno i nekorektno", ističe se u saopštenju SDP.

"Nažalost, ministar je slično obećao još 2018. godine, kad je postugnut dogovor socijalnih partnera, a dva reprezentativna sindikata prihvatili predlog novog Zakona o PIO. Od tada do danas prolazi vrijeme, hiljade budućih penzionera čeka na usvajanje zakona, a ministar Purišić nas s vremena na vrijeme 'obraduju' informacijom kako zakon 'samo što nije'. Neozbiljno i nekorektno prema našim građanima kojima je pitanje sigurne starosti jedno od najznačajnih", navodi se u saopštenju koje je potpisao portparol SDP Mirko Stanić.

Kako se ističe, neozbiljno prema hiljadama onih kojima su tokom devedesetih uplaćivani smiješno mali iznosi osiguranja koji im, ukoliko danas odu u penziju, ulaze u obračun i smanjuju penziju. Nekorektno prema hiljadama radnika koji su osigurani na najmanju minimalnu platu u regionu zbog koje im je i penzija sve niža i niža. 

"Za posljednje tri godine je prosječna penzija u Crnoj Gori porasla sa 284 na 288 eura ili 1,4 odsto. Zbirna inflacija za isti period iznosi 5,4 odsto, pa je prosječna penzija realno manja za četiri odsto! Država prihoduje ogroman novac oporezujući 120.000 naših penzionera kroz povećanu stopu PDV, rast cijena struje za subvencionisanje milionera bliskih vlasti koji prave male hidroelektrane ili povećanu akcize na gorivo koje je danas skuplje u Crnoj Gori nego u Austriji. Novac koji se na taj način prihoduje ide gubitaškom Montenegroairlinesu i za tih 155 miliona eura bi svaki naš penzioner dobio 1.240 eura. Naravno, dok je ovakva Vlada i ovakvi ministri, uvijek će se lako dići ruka gore za gubitaše i tajkunske poslove, a davati prazna i neispunjena obećanja za penzionere i radnike", kažu u SDP-u.

Poručili su ministru Purišiću, da je predlog novog Zakona o PIO već u skupštinskoj proceduri, predložen od poslanika SDP.

"Hiljade građana Crne Gore u svim našim gradovima nam ovih dana daje podršku da istrajemo u borbi da on bude konačno usvojen, kako bi imali barem malo poboljšanje standarda i povoljnije uslove penzionisanja. Sve što od vas očekujemo i mi i oni i predstavnici sindikata je da ga podržite kao resorni ministar i ispunite svoje obećanje, ono iz novembra 2018. godine", ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније