Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

20. 02. 2020. 23:21 >> 00:08

INKLUZIVNO OBRAZOVANJE

Daisy udžbenici među najboljim inovacijama

Inicijativa uvođenja "Daisy" udžbenika u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori prepoznata je kao jedna od 75 najboljih inovativnih praksi u oblasti inkluzivnog obrazovanja ove godine na konferenciji Zero Project 2020, međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama.

Iz Ministarstva prosvjete i UNICEF-a su saopštili da je Crna Gora prva zemlja u svijetu koja DAISY udžbenike sistematski koristi u inkluzivnom obrazovanju. Kako navode, radi se o udžbenicima u audio-vizuelnom DAISY formatu koji su namijenjeni svoj djeci, ali su od posebne koristi za učenike koji imaju teškoće u čitanju štampanog teksta.

“Odgovornost je svakog društva da djeci sa smetnjama u razvoju, kao i svoj drugoj, obezbijedi kvalitetno obrazovanje. To je i cilj ove inicijative, jer se uvođenjem DAISY udžbenika djeci i nastavnicima omogućava da koriste kvalitetna nastavna sredstva. Da bi ova inicijativa zaživjela i bila primijenjena na kvalitetan način u svim školama potrebno je uložiti dodatan sistemski napor i ulaganja svih partnera,“ ističe Maja Kovačević, koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u u Crnoj Gori.

Djeci u osnovnim školama danas su u DAISY formatu na raspolaganju čitanke od IV do IX razreda, kao i udžbenici istorije. Dodaju da su timovi nastavnika u 70 osnovnih škola u Crnoj Gori obučeni za korišćenje Daisy udžbenika.

"366 nastavnika u osnovnim školama obučeno je za upotrebu Daisy udžbenilka. U ovom formatu dostupno je više udžbenika. Ono što je najvažnije jeste da je inicijativa izrasla iz snažnog partnerstva Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, te drugih resornih institucija. Ova vrsta udžbenika nesumnjivo jača samopouzdanje kod djece, ali i čini nastavu drugačijom i interaktivnom,“ ističe Tamara Milić, načelinica u Ministarstvu prosvjete.

Inicijativa uvođenja ovih udženika je prije šest godina pokrenuta od strane UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade „Podgorica”, Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti.

Zero Project svake godine identifikuje i u svijetu promoviše najinovativnije politike i prakse za poboljšavanje života osoba sa smetnjama u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније