Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

19. 02. 2020. 20:53 >> 20:52

PROJEKAT UCG

Unaprijediće nastavne planove i programe stranih jezika

Projekat Reformisanje programa stranih jezika na crnogorskim univerzitetima, vrijedan više od pola miliona eura, unaprijediće 150 nastavnih planova i programa stranih jezika, od čega je na Univerzitetu Crne Gore (UCG) 120.

Iz UCG kazali su da će reformisana nastava stranih jezika kroz taj projekat odgovoriti i na potrebe studenata sa oštećenjem vida i sluha.

“Projekat vrijedan oko 595,54 hiljade eura, koji Filološki fakultet UCG realizuje sa partnerskim univerzitetima u Crnoj Gori i Evropskoj uniji (EU), unaprijediće 150 nastavnih planova i programa stranih jezika, od čega je na UCG 120”, navodi se u saopštenju.

Iz UCG su kazali da je projektni tim realizovao opširnu studiju postojećeg stanja u nastavi stranih jezika u visokom obrazovanju u Crnoj Gori.

Rukovodilac projekta Milica Vuković Stamatović rekla je da je studija obuhvatila oko dvije hiljade ispitanika - studenata, univerzitetskih nastavnika i poslodavaca u Crnoj Gori.

“Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta, međusobna i međunarodna saradnja crnogorskih univerziteta, kao i osnaživanje nastave drugog stranog jezika na svim fakultetima”, navela je Vuković Stamatović.

Kako je kazala, partneri u projektu su univerziteti Mediteran i Donja Gorica, kao i tri univerziteta iz EU, koji će pružiti ekspertsku podršku iz oblasti nastave jezika struke u visokom obrazovanju.

Vuković Stamatović je navela da je pridruženi partner u projektu Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

“Sa obzirom na to da jedan od partnerskih univerziteta ima stručnjake koji se bave nastavom stranog jezika za osobe sa oštećenjima vida i sluha, projekat će omogućiti da se pojedini nastavnici obuče i za taj vid nastave”, kazala je Vuković Stamatović.

Kako je navela, stručnjaci sa tri partnerska univerziteta održaće obuke za nastavno osoblje Filološkog fakulteta, a biće organizovana i ljetnja škola na kojoj će biti testirani unaprijeđeni nastavni planovi, kao i međunarodna konferencija iz oblasti nastave jezika struke.

Iz UCG kazali su da će tokom projekta biti osmišljeni i novi nastavni materijali, odnosno kreirani udžbenici za nematičnu nastavu stranih jezika.

“Planirane su i studijske posjete eksperata sa partnerskih univerziteta, kao i studijske posjete nastavnika Filološkog fakulteta partnerskim institucijama”, naveli su iz UCG.

Iz te obrazovne ustanove rekli su da je veliki dio novca namijenjen povećanju bibliotečkog fonda Filološkog fakulteta, koji će se sastojati od najmodernijih udžbenika jezika struke, odnosno udžbenika metodike nastave stranih jezika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније