Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

18. 02. 2020. 17:14   >>  17:11

MINISTARSTVO PROSVJETE

Inkluzivno obrazovanje za smanjenje diskriminacije

Crnogorski obrazovni sistem vidi inkluzivno obrazovanje kao najbolji pristup obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, što značajno doprinosi i smanjenju diskriminacije, budući da su kroz ovakav model djeca uključena u redovne škole, poručila Arijana Nikolić-Vučinić članovima Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore u okviru konsultativnog saslušanja koje je obuhvatalo temu diskriminacije u oblasti vaspitanja, obrazovanja i stručnog osposobljavanja.

Nikolić-Vučinić je rekla i da obrazovni sistem kontinuirano radi na stvaranju boljih uslova i prilagođavanju obrazovnih ustanova osobama sa invaliditetom, te najavila da će, Ministarstvo najvjerovatnije tokom ljetnjih mjeseci rekonstruisati kroz IPA projekat još najmanje šest škola, i to isključivo u dijelu pristupačnosti, investicijom vrijednom 720.000 eura. 

Kako je istakla, u narednim godinama planirana je, ili je u toku, izgradnja čak 21 obrazovnog objekta, koji će biti u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Govoreći o inkluzivnom obrazovanju kao modelu koji pomaže u kreiranju demokratskih ličnosti i društva, Nikolić-Vučinić je istakla da je ono neodvojivo od koncepta nediskriminacije.

"Omogućavanje učešća u obrazovnom procesu bez obzira na pol, fizičke, intelektualne, društvene, emocionalne, kulturološke ili druge karakteristike i ostvarivanje potencijala je najsigurniji put protiv diskriminacije", poručila je.  

Nikolić-Vučinić je objasnila da je model inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori značajno unaprijeđen i prati Strategiju inkluzivnog obrazovanja čiji je cilj dostupnost, pravičnost, jednakost, kontinuitet, kvalitet.

"Osnov za rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama je Indiovidualni razvojno-obrazovni program - IROP. Vrtići i škole za svako dijete izrađuju IROP i definišu akademske i razvojne ciljeve koji treba da budu postignuti. Kontinuirano se sprovode obuke za individualizaciju nastave, pristupa i rada. Takođe, razvijen je Individualni tranzicioni plan za prelazak učenika iz osnovne u srednju školu, kao i Individualni tranzicioni plan koji povezuje obrazovanje i zapošljavanje. Za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama škole angažuju asistente u nastavi kao tehničku podršku za nastavnu godinu. Zakonom su definisani uslovi, obim i način pružanja ove usluge. U skladu sa IROP-om i rasporedom časova određuje se obim podrške koju asistent u nastavi pruža pod nadzorom nastavnika, stručne službe i direktora škole." 

Kako navode iz Ministarstva prosvjete, Nikolić-Vučinić je rekla da u podršci inkluzivnom obrazovanju značajnu ulogu imaju resursni centri koji pružaju podršku kroz: savjetodavanja, edukacije, pripremu, prilagođavanje, izradu, specijalnih udžbenika i didaktičkih, radnih, nastavnih i sredstava potpomognute komunikacije.

Istakla je a je u toku pilotiranje programa prelaza sa razredne na predmetnu nastavu, koja će omogućiti bolju pripremu djeteta za veći broj nastavnika, adekvatniju realizaciju predmetnih programa. Takođe, pilotira se i program za adolescente sa smetnjama u razvoju, u cilju uspješnog suočavanja sa izazovima ove životne dobi.

Kako je rekla, organizuju se i radionice namijenjene promociji nediskriminacije u većini osnovnih škola, te najavila da će krajem mjeseca u 5 škola širom Crne Gore biti održani sajmovi na kojima će biti predstavljeni primjeri dobre prakse u oblasti nediskriminacije djece s posebnim obrazovnim potrebama.

Vučinić – Nikolić je izrazila čvrsto uvjerenje će Ministarstvo nastaviti da samoinicijativno radi na promociji nediskriminacije, stvara još bolje uslove u obrazovnim ustanovima, kako bi one bile prijatno okruženje za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније