Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2013. 13:03   >>  13:05

MARKOVIĆ POTVRDIO

Stigao zahtjev za Gej paradu

Ministar pravde Duško Marković kazao je da je dobio zahtjev za održavanje trodnevne manifestacije LGBT osoba i Parade ponosa za 20. oktobar, navodeći da vjeruje da će država imati demokratskog kapaciteta kako bi taj događaj protekao u razumijevanju i toleranciji.



Nevladina organizacija Kvir Montenegro najavila je ranije da će u Podgorici krajem oktobra organizovati Paradu ponosa. Marković je kazao da je u ponedjeljak dobio prijavu za održavanje parade za 20. oktobar.

“Pogledao sam zahtjev i prijavu tog programa koji je trodnevan. U Upravi policije formiran je tim koji će pratiti pripremu događaja i procjenjivati sve aspekte u vezi sa njim kako bi na kraju donijeli odluku”, rekao je Marković novinarima na marginama konferencije o zaštiti od diskrimiacije.

On je kazao da vjeruje da će država imati demokratskog kapaciteta kako bi taj događaj protekao u razumijevanu i toleranciji. Marković, međutim, nije odgovorio da li će članovi Vlade prisustvovati Paradi.

“Vlada u cjelini i svaki ministar to pitanje ima u vrhu svoje agende, a zavisiće od ukupnih okolnosti kako ćemo se odrediti za samo učešće u Paradi”, odgovorio je on.

Komentarišući zabranu održavanja parade ponosa u Beogradu, Marković je rekao da mu je žao zbog toga što su se stvari tako desile.

“Cijenim da su nadležne institucije Srbije imale adekvatne i pouzdane informacije u vezi sa odlukom o zabrani. Važno je štititi i živote i imovinu i smatram da je ta odluka zasnovana na pouzdanim činjenicama”, kazao je Marković.

On je rekao da vjeruje da Crna Gora na kavlitetan način, korak po korak, gradi ambijent u kom niko neće imati potrebu da bude nevidljiv zbog svoje različitosti.

“Ne mislim da smo dosegli taj cilj, njemu težimo, bitno je da znamo šta želimo i da znamo kako do toga doći – potrebno nam je strpljenje, razumijevanje i vrijeme”, ocijenio je Marković.

Marković je naveo, da su sve ljudske slobode u Crnoj Gori su pod budnom pažnjom njihovog ostvarivanja.

“Definitivno da su najranjivije grupe Romi, Egipćani, Aškali, LGBT osobe, invalidi, žene i djeca, i sa posebnom pažnjom i dokumentima ta prava moramo da unapređujemo. Crnoj Gori je neophodan veći nivo tolerancije i garancije ukupnih prava i sloboda na svim nivoima”, zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније