Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

15. 02. 2020. 13:51 >> 14:00

JAVNA RASPRAVA U MOJKOVCU

Umjesto dvije na Štitaričkoj rijeci gradiće jednu mHE

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i obrađivači planskog dokumenta za Štitaričku rijeku u Mojkovcu, saopštili su da će umjesto dvije planirane male hidroelektrane (mHE) na toj rijeci, biti sagrađena jedna, rečeno je tokom jučerašnje javne rasprave o tom planskom dokumentu, koja je održana u Skupštini opštine Mojkovac.

Kako saopštavaju u WWF Adria, dio mještana Štitaričke rijeke je obavijestio da su "primorali" investitora, koji ima koncesiju za izgradnju dvije mHE, da odustane od izgradnje jedne, dok su u zamjenu za rekonstrukciju lokalnog puta prihvatili gradnju druge.

Prema riječima jednog od mještana, ništa se nije radilo iza kulisa, već u kabinetu predsjednika Opštine Mojkovac. Dio mještana smatra, kako kažu u ovoj NVO, da su postigli uspjeh i primorali investitora da odustane od jedne mHE. Njima ne smeta mHE u donjem dijelu rijeke, samo da im sagrade lokalni put.

Međutim, nijesu svi mještani dijelili isti stav. Bilo je na raspravi i onih kojima nije prihvatljiva devastacija rijeke. Smatraju da je Štitarica doživjela dosta devastacija, što je obesmislilo život u toj zajednici. Projekti mHE, prema njihovom mišljenju, ne donose ništa dobro.

Predstavnici civilnog sektora su ponovili ocjene da je planski dokument Štitarička rijeka pun pravnih manjkavosti i bez ekonomske analize koja bi pokazala javni interes za lokalnu zajednicu i Državu, te da izgradnja mHE ima ogroman uticaj na živote ljudi i uništava rijeke, zbog čega treba odustati od takvih projekata.

"MHE su ogroman promašaj. Njih finansiraju građani. One prave direktnu finansijsku štetu građanima i trajno uništavaju rijeke", poručio je Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

On je naglasio da je potpuno neprihvatljivo da se u Strateškoj procjeni uticaja navode ocjene o "mogućim" uticajima.

"Morate navesti da li postoje ili ne postoje uticaji", istakao je Čabarkapa, prigovarajući obrađivačima dokumenta da su izostala terenska istraživanja i da se pozivaju na nevažeće pravilnike, te da je dokument pun kontradiktornosti.

Nezavisna istraživačica Ines Mrdović, poručila je da je dužnost Opštine i Vlade da lokalnim zajednicama grade puteve, a ne da mještani dogovaraju gradnje mHE na račun svih potrošača, koji bi morali plaćati subvencije koncesionaru u periodu od čak 12 godina.

Ona je najavila inicijativu Ustavnom sudu ukoliko planski dokument bude usvojen u obliku koji je na javnoj raspravi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније