Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aida Rastoder, TVCG ]

13. 02. 2020. 19:43 >> 20:03
9

INCIDENT SA ZASTAVOM

Samo ako poštujemo svoje, možemo poštovati tuđe

Snimak koji kruži društvenim mrežama na kojem učenici cijepaju crnogorsku zastavu u dvorištu jedne podgoričke osnovne škole, poraz je kako za društvo, tako i za djecu koja učestvuju u tome, ocjena je Ministarstva prosvjete. U tom resoru otvaraju pitanje- kakve generacije vaspitavamo? Pedagoškinja Marina Vuksanović Lošić kaže da djeci treba objasniti da jedino ako poštuju svoje, mogu poštovati i tuđe.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke.

"Jer je to, u konačnom, kako su saopštili, u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti, i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pritom, apsolutno smo svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta”, navodi se u saopštenju.

Propusti u vaspitanju ili skretanje pažnje na sebe zbog popularnosti na društvenim mrežama, čemu su djeca u tom uzrastu sklona. Koji god da su motivi, cijepanje i unišavanje državnih simbola škola ne toleriše, kaže pedagoškinja Marina Vuksanović-Lošić.

"Smatram da svi treba da poštuju simbole svoje države. To je nešto što dolazi iz porodice, a naravno i škole takođe. Postoje pravila ponašanja u školi, a isto tako, mi se nalazimo u državi i moramo da poštujemo pravila, samim tim kad poštujemo pravila i kad poštujemo svoje moći ćemo da poštujemo i druge vjere, nacije..." kaže Vuksanović- Lošić.

Ovakvo ponašanje učenika, osudili su i u Demokratskoj partiji socijalista. Smatraju da su djecu politički zloupotrijebili i gurnili u bezakonje oni koji nijesu imali hrabrosti da sami to učine i snose odgovornost, te da je stvorena atmosfera u kojoj je uništavanje državnih simbola dozvoljeno. U Liberalnoj partiji zabrinuti su zbog ovakvih pojava i pozivaju da se preduzmu sistemske mjere i zaustave, kako kažu, šovinistički pritisci na djecu.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније