Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

13. 02. 2020. 18:08   >>  22:40 27

PROTEST ZBOG ZAKONA

Molebani i litije u više gradova

U više gradova Crne Gore i večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Podgorica:

Podgoričani su se i večeras okupili kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja. Litiju podgoričkim ulicama predvodio je iguman manastira Savina Makarije. 

Litija je krenula Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do mosta Blaža Jovanovića, prema Pravnom fakultetu i nazad prema hramu.

U Podgorici je svestenik Predrag Šćepanović kazao da su mir i tolerancija na litijama zadivili  svijet.

Iguman manastira Savina, Makarije, poručio je da "ovo ne može da razumije niko ko nema vjere".

Nikšić

Protojerej Mirčeta Šljivančanin, koji je predvodio litiju u Nikšiću, rekao je da je nikšićki Trg slobode „preplavljen i zapljusnut talasima vjere okupljenih građana, zbog čega se pred tim čudom mora iskazati divljenje”.

On je kazao da se i večeras nastavljaju litije koje vjerom i ljubavlju okupljenih šalju vaskrsenje Crnoj Gori i Evropi.

“Naše litije se ne mogu umanjiti, jer su izraz naše ljubavi prema svetinjama. Ove litije su i sabor svega dobrog i velikog što se zbivalo širom Crne Gore, pa su i Vitovo drumovanje i osvojeni vrhovi nikšićkih visokogoraca, i žrtva i znoj svih ljudi koji su se trudili i časno živjeli, kao i naš život”, rekao je Šljivančanin. 

Berane:

Moleban je služen u Đurđevim stupovima, sjedištu Eparhije budimljansko-nikšićke. 

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, u Beranama se okupljenima, nakon molebana Preosvetoj Bogorodici, obratio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. 

Bijelo Polje:

U Bijelom Polju litija se kretala od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu.

Mojkovac:

Litija je krenula od crkve Svetog arhanđela Mihaila u Štitarici do hrama Hristovog Rožedestva u Mojkovcu, gdje je služen moleban u 17 časova. 

Kotor

Bar

Okupljanja su bila i u Plužinama, Andrijevici, Žabljaku, Tivtu... 

Litije i molebani, u znak protesta zbog usvajanja Zakona, od Božića se organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније