Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ Mina ]

13. 02. 2020. 15:20   >>  15:27 1

SAVJET PORUČIO

Voditi računa o upotrebi video kamere u vozilu

Upotreba video kamera u privatnom vozilu, tokom učešća u saobaraćaju, nijednim propisom nije zabranjena, ali se mora voditi računa o određenim ograničenjima, saopštili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Iz tog tijela su kazali da su nakon obraćanja više građana, usvojili mišljenje o korišćenju video kamera u privatnim vozilama.

Građani su, kako su naveli, kod građanskog nadzora policije interesovali da li policija može da ih kazni, ako u svom privatnom vozilu imaju ugrađenu digitalnu video kameru koja snima sve što se događa ispred ili iza vozila.

Savjet je o tom pitanju diskutovao sa Upravom policije i Agencijom za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka od ličnosti.

U vezi sa trenutnim korišćenjem auto kamera u motornim vozilima, Savjet je građanima ukazao da upotreba istih nijednim propisom nije zabranjena ali da se mora voditi računa o određenim ograničenjima.

„Auto kamera, ukoliko nije na kontrolnoj tabli, ne bi smjela biti postavljena na vjetrobranskom staklu na način da se ograničava odgovarajuća vidjivost, a pri nabavci i postavljanju auto kamere, treba povesti računa da ista bude podešena na smanjenu rezoluciju, da vizuelni ugao koji pokriva ne smije i da se tako prikupljeni podaci ne čuvaju duže od nekoliko dana“, pojasnili su iz Savjeta.

Video zapis nastao tom kamerom, po mišljenju Savjeta, je u ovom trenutku strogo ograničene, isključivo privatne upotrebe što znači da bi smio da se širi putem društvenih mreža i postavlja na Internet.

„Eventualno objavljivanje snimka na kojem se vide treća osoba moglo bi da se tumači kao nenajavljeno i neovlašćenno snimanje i da je posrijedi povreda zaštite ličnih podataka i privatnosti“, istakli su iz tog tijela.

Prema njihovim riječima, Savjet nema pozitivna saznanja o tome da se video zapis nastao na dati način u crnogorskoj sudskoj praksi prihvata kao dokaz.

Oni su podsjetili na napomene iz Uprave policije, koje se odnose na to kada bi se građanin mogao naći u zoni eventualne prekršajno-krivične odgovornosti.

„To u praksi znači da građanin koji u vozilu ima instaliranu tu kameru treba prekinuti snimanje ili promjeniti vizuelni ugao koji pokriva kamera dok prolazi pored vojnih objekata i rejona uz njih“, kazali iz Savjeta.

Iz tog tijela su rekli da su već ukazali na osjetljivo pitanje zapisa na kojima se nalaze i vide treće osobe, a čijim se objavljivanjem, bitno zadire u privatnost što podliježe i krivičnoj odgovornosti, po privatnoj tužbi.

U odnosu na snimanje kontrole u saobraćaju i policijskih službenika tokom te kontrole, iz Savjeta su podsjetili na saopšteno mišljenje, da građani imaju pravo da slikom i zvukom, snimaju policijskog službenika koji obavlja policijski posao i primjenjuje policijska ovlašćenja u javnosti.

Istraživanja, kako su naveli, pokazuju da u brojnim evropskim državama, nedostaju jasni i konkretni zakonski propisi o upotrebi tih kamera.

Diskusija o predmetnoj temi je u još uvijek u početnoj fazi, pa su moguće i pravne promjene u pojedinim državama, a građani koji se odluče na putovanje sa postavljenom kamerom izvan Crne Gore trebaju da provjere tamošnje propise kako ne bi bili sankcionisani.

Iz Savjeta su podsjetili da su podržali peticiju kojom se traže dopune i izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a grupa građana koja okuplja i porodice stradalih je pokrenula inicijativu o unapređivanju tog zakona.

Kao jednu od objektivnijih mjera u sagledavanju okolnosti koje dovode do saobraćajnih nezgoda i nesreća, predlaže se zakonska obaveza uvođenja auto kamera koje bi snimale dešavanja tokom vožnje.

Iz Savjeta su kazali da bi dobijeni snimci isključivo bili korišćeni u procedurama vještačenja i kao jedan od ključnih dokaza u sudskim postupcima.

„Savjet nastavlja da podržava Upravu policije i Ministrastvo unutrašnjih poslova (MUP) da iniciraju izmjene i dopune ovog propisa koje bi išle u pravcu omogućavanja upotrebe zapisa sa kamera u vozilima kao dokaza u postupcima“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније