Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 02. 2020. 12:06   >>  15:51 44

MINISTARSTVO REAGOVALO

Cijepanje zastave sramota za društvo

Cijepanje državne zastave nije ponos, nego sramota za djecu, roditelje i crnogorsko društvo, ocijenjeno je iz Ministarstva prosvjete.

Podsjećamo, na društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako djeca iz jedne podgoričke osnovne škole cijepaju zastavu Crne Gore.

"Cijepanje državne zastave od strane nekoliko učenika jedne podgoričke osnovne škole u školskom dvorištu nije, nažalost, slučaj kome su potrebne isključivo sankcije, a njih će svakako biti, koliko slučaj koji pokazuje potrebu da prije svih roditelji, a na kraju i škole, razumiju važnost vaspitne uloge. Destrukcija koja je pokazana, a još više činjenica da se bilo ko njome ponosi, je porazna kako za društvo, tako i za djecu koja u njoj učestvuju", navode iz Ministarstva prosvjete.  

Sve to nas, kako su istakli, tjera na razmišljanje kako je moguće da su mladi, koji su puni stvaralačke energije i radoznalosti, usmjereni na takvo ponašanje.

"Čime se, dakle, otvara veliko pitanje: kakve sjutrašnje odrasle ljude mi vaspitavamo? Jer nasilje, agresija, uništavanje, nepoštovanje i usmjerenje na politiku, nikad ne mogu biti izvorna odlika djece, već nažalost, jasno ogledalo starijih i vaspitanja koje od njih dobijaju. Zato ćemo mi, u saradnji sa školama, insistirati na odgovornosti djece za svoje postupke, jer je to u konačnom u njihovom interesu, ali i usmjeriti dodatne napore na vaspitnu ulogu škole, koja djecu upoznaje sa temeljima civilizovanog svijeta: prihvatanjem različitosti i radu na svojim potencijalima, ali i poštovanju države i njenih osnovnih atributa. Pri čemu smo apsolutno svjesni da škola ne može da nadomjesti ono što kao roditelji propustimo, a ovaj primjer pokazuje da je toga dosta", navode iz resora Damira Šehovića.

Obrazovne institucije će, kako su poručili, učiniti sve da najmlađima pomognu u kreiranju sistema vrijednosti koji počiva na odgovornosti za sopstvene postupke i obrazovanju.

"A onaj ko dijete, umjesto u svijet ocjena, sporta, druženja, daljeg školovanja, tolerancije, uvodi u svijet razlika među nacijama, vrijeđanja i agresije, treba da se zapita koje dobro u takvom svijetu može čekati bilo koga", kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Predsjednik skupštinskog odbora za prosvjetu, kulturu i sport Radule Novović za Radio Crne Gore saopštio je da taj neprimjeren i nepriličan čin samo govori o kompleksnosti vremena u kojem živimo.

"Naravno nijesu kriva djeca krivi su oni koji su ih naučili da nije strašno to činiti, spaliti zastavu sopstvene zemlje. Moramo pokazati visok stepen odgovornosti i senzibiliteta jer su akteri djeca, da se ovakve pojave suzbiju i da se ne ponove. Želim da vjerujem da je samo riječ o dječijem nestašluku, ali treba analizirati događaj, treba uključiti i nastavnike i roditelje, siguran sam da institucije imaju dovoljno mehanizama da se na pravi način nose sa takvim postupcima. U skupštinskom odboru ćemo svakako pratiti razvoj situacije i saglasno našim nadležnostima preduzeti odgovarajuće postupke," naveo je Novović.

Пратите нас на

Коментари44

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније