Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2020. 17:52   >>  17:48

U BIJELOM POLJU

Poljoprivredni proizvodi sa sjevera biće dostupni preko interneta

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, NVO Multimedijal Montenegro prezentovao je danas u Bijelom Polju projekat "Domaća Web Platforma" koji za cilj ima besplatnu promociju i distribuciju poljoprivrednih proizvoda sa sjevera.

Poljoprivrednici koji se bave organskom i tradicionalnom proizvodnjom danas su mogli da čuju sve potrebne informacije o ovom projektu.

Projektom je planirano da besplatno budu edukovani o plasiranju zdravih, domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz internet promociju, brendiranje i besplatnu distribuciju na teritoriji Crne Gore.

Predsjednik  NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić kazao je da su analizama došli do zaključka da ima kvalitetnih poljoprivrednika na sjeveru koji se bave tradicionalnom i organskom proizvodnjom, ali da je glavni nedostatak niska svijest u dijelu distribucije proizvoda i njihovog brendiranja.

Đukić je istakao da je važno raditi na podizanju kvaliteta proizvoda s jedne strane ali  I dobijanju geografske oznake, porijekla I slično.

“Ciljna grupa su poljoprivredni proizvođači, ne oni previse razvijeni, već oni koji i dalje gaje tradicionalne običaje proivodnje”, istakao je Đukić.

Za sve poljoprivrednike koji su uključeni u projekat, njih  preko 40, biće izrađene kratke video reportaže i fotografije I sve će se to naći na jednom veb sajtu.

“Nakon kampanje koju ćemo pokrenuti na teritoriji Crne Gore svi će moći da poruče proizvode preko sajta, a mi ćemo kroz projekat proizvode da dostavljamo na željenu adresu u Crnoj Gori.

Nijedan poljoprivredni proizvod neće biti stariji od 18 sati od onog momenta kada se preuzeme sa poljoprivrednog gazdinstva, do momenta kad dođe npr. uPodgoricu kod naručioca”,istakao je Đukić.

Projektom su obuhvaćeni poljoprivrednici sa sjevera

“Tek smo sada vidjeli koliko postoji ozbiljnih manjih tradicionalnih poljoprivrednih proizvođača i mislim da je ovo ozbiljna prilika za njih, da zajednički na održivi način razvijamo poljoprivredu i njima pomognemo da ostanu na imanjima, ali i da ostvare stabilne ekonomske prihode”, kazao je Đukić i dodao da vjeruje da će Ministarstvo poljoprivrede I ruralnog razvoja prepoznati značaj projekta kad se sagledaju svi rezultati.

Đukić je naveo da su tokom realizacije projekta susreli sa nekoliko izazova, a da je jedan od njih sistem plaćanja i trgovina preko interneta.

Kaže da je usluga banke, tj. plaćanje preko kartice veoma skupo  u Crnoj Gori.

“S obzirom na to da nismo firma, već posao radimo da bi pomogli i državi i poljoprivrednicima, vjerujem da bi banke trebale biti fleksibilne što se tiče ovog projekta,tj. da ne naplaćuju usluge “card-processing-a””, kazao je Đukić.

Projektom su u kako kaže  veoma zadovoljni , jer su imali priliku da realizujemo inovativnu ideju za područje sjevera .

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentaciji projekta “Domaća Web Platforma” prisustvovala je Merisa Čekić, koja je istakla da će se ovakvi projekti I ubuduće podržavati.

Čekić navodi da je internet postao neophodan za svakodnevno funkcionisanje, pa I u poljoprivrednoj prodaji.

“Fokus je na malim porizvođačima sa udaljenih područja, kao I razvijanju lokalnih potencijala. Ovaj projekat ima i dosta bitan elemenat uključuje edukacije malih poljoprivrednih proizvođača kako da podignu kvalitet kroz brendiranje i naprave grupaciju koja će biti prepoznata i obezbijediti održivost na tržištu”, kazala je Čekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније