Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

12. 02. 2020. 07:20 >> 08:39
8

AUTOPUT

Završeno 86% radova, okončanje do kraja septembra

Peta je godina od početka radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, najvećeg projekta u crnogorskoj istoriji. Do sada je zvršeno oko 86% građevinskih radova a kineski izvođač uvjerava da će do kraja septembra, kako je ugovorom i definisano, okončati kompletan posao. Mještani Kolašina kažu da se nakon otvaranja autoputa iz tog grada više neće odlaziti jer će sve potencijale, konačno, moći da iskoriste.

Radovi na prvoj dionici budućeg autoputa Bar Boljare od Smokovca do Mateševa ulaze u finalnu fazu. Jedna od najzahtjevnijih trasa u Evropi bila je ogroman izazov i nevjerovatno iskustvo kako za kinesku kompaniju CRBC, tako i za brojne podizvođače iz Crne Gore i regiona. Može li izvođač da garantuje da će do oktobra okončati radove?

"Vjerujem da možemo, zbog toga smo tu. To je moj cilj i biće velika sreća. CRBC i svi drugi učesnici projekta uradiće sve što je u našoj moći kako bi crnogorski narod što prije uživao u pogodnostima i bezbjednoj vožnji autoputem", kazao je direktor CRBC-a za Crnu Goru Hei Šikjang.

Zbog impozantnih objekata i predjela kroz koje prolazi, autoput od Smokovca do Mateševa biće među atraktivnijim evropskim saobraćajnicama. Sa dvadeset mostova, šesnaest dvocijevnih tunela i četiri petlje, ovaj objekat jednako je i građevinski poduhvat i turistička atrakcija. Građevinsko remek djelo u harmoniji sa prirodom. I što je još važnije, preduslov razvoja Crne Gore, posebno sjevera iz kojeg se decenijama samo odlazilo.

"Mi očekujemo kao da će da dođe proljeće. Evo vidite ovaj tmuran zimski dan i sad očekujemo proljeće, jer jednostavno sve to što očekuje sjever je upravo to. Mi jednostavno bez autoputa, bez infrastrukture, bez ski centra, bukvalno smo prinuđeni da idemo nekud u Podgoricu ili na primorje, ili nekud u inostranstvo", kazao je mještanin Mateševa Vojo Čepić.

"Jedva čekamo da se otvori i za Kolašin i za ovaj dio, jer mnogo ljudi sad već i koji nijesu vjerovali biće, neće.. mnogo se interesuju za placeve. Jer sama daljina Podgorice odavde 40 kilometara, autoputem odavde rekli ste, nekih dvadesetak minuta da dođete iz Podgorice u Mateševo ili Kolašin gdje imaju i novi ski liftovi i sve. Mi očekujemo da će to imati jake efekte i na privredu i na ugostiteljstvo", dodao je Nebojša Tomović takođe mještanin Meteševa.

I ni kod najvećih skeptika nema više sumnje da će u drugoj polovini godine Crna Gora dobiti prvih četrdeset kilometara autoputa. O kakvom se građevinskom izazovu radi govori i podatak da je trasu, na relativno kratkoj dionici, trebalo razviti na više od kilometar visinske razlike. Jer, prva dionica počinje na nadmorskoj visini od šezdeset devet metara kod Smokovca i dolazi na 1.170 metara u Mateševu.

Vesna Terić, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније