Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

11. 02. 2020. 19:42 >> 19:41
1

UKIDANJE PINKA I HAPPY

Za REM oduka AEM-a otvorena cenzura

Iako je crnogorski regulator za elektronske medije odlučio da ukine određene sadržaje televizija Happy i Pink M zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Srbije smatra da to predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama.

Savjet crnogorske Agencije za elektronske medije (SAEM) odlučio je da će reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Happy i TV Pink M iz Srbije, biti ograničeno na tri mjeseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

U reagovanju REM-a navodi se da je SAEM prenebregao mišljenje Stručne službe srpskog regulatora i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom mjerom, zabranom određenih sadržaja.

Prema njihovim riječima, stručna služba REM-a pažljivo je pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao SAEM i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje, da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju.

"Stavovi koji su u tim emisijama izrečeni, svakako odudaraju od stavova zvanične Podgorice, ali, kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, u Srbiji se ne bi emitovao čitav niz emisija, uključujući tu i kompletan sadržaj određene dvije prekogranične televizije", ističe Savjet REM-a.

Iz tog tijela su ocijenili da posezanje za takvom mjerom „vraća crnogorskog regulatora u neka prošla vremena i svodi ga na nivo ideološke, partijske, komisije“.

„U nadi da će naše kolege iz Crne Gore uvidjeti svu štetnost svog postupka, pozivamo ih da još jednom, zajedno, i u skladu sa svim, ne samo našim, nego i evropskim standardima i propisima, razmotrimo sva sporna pitanja i, poštujući Konvenciju o prekograničnim televizijama, pomognemo da se problem riješi“, naveli su iz REM-a.

Kako su kazali, zabrana i cenzura svakako nijesu rješenje.

„One su samo problem, jedan od onih koji stvara nepotrebni jaz između dvije države i naroda", zaključuje se u reagovanju Savjeta REM-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније