Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

12. 02. 2020. 06:46 >> 06:44

ZAKON STUPIO NA SNAGU

Za najteže prekršaje kazna zatvora od 15 do 60 dana

U Crnoj Gori će najteži saobraćajni prekršaji biti sankcionisani isključivo zatvorskom kaznom od 15 do 60 dana, predviđeno je izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, čija primjena počinje danas.

To važi za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji su pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci i koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 kilometara na sat (km/h) i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene.

Zatvorska kazna od 15 do 60 dana biće izrečena osobama koja upravljaju vozilom za vrijeme trajanja mjere zabrane upravljanja ili ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom i koji ne zaustave vozilo na znak ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika.

"To se odnosi i na osobe koji odbiju da se podvrgnu ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.), radi provjere prisustva alkohola u organizmu, ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga", kaže se u saopštenju Uprave policije.

Navodi se da će se, u skladu sa novim zakonskim rješenjem, prema vozačima koji su počinili prekršaj preduzimati mjere na osnovu sakupljenih kaznenih bodova, koji se vode u Prekršajnoj evidenciji, a na osnovu rješenja sudova za prekršaje ili konačnih prekršajnih naloga.

Iz Zakona je brisana odredba o fizičkom odzimanju vozačke dozvole na licu mjesta, već će se ograničavanje prava na upravljanje motornim vozilom evidentirati u posebnoj evidenciji, o čemu će vozači dobijati rješenje.

"Na isti način biće realizovane i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, izrečene od sudova za prekršaje ili izrečene konačnim prekršajnim nalogom", kaže se u saopštenju.

Iz policije podsjećaju da je cilj izmjena Zakona, poboljšanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније