Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 02. 2020. 13:40 >> 13:41

ODGOVOR MINISTARSTVU

Ako smo mi "odbor", Bogdanović je "ministar"

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja reagovao je na saopštenje Ministarstva kulture, iz kojeg su ranije danas saopštili kako optužba tog odbora nije utemeljena.

 

Reagovali su i na ocjene Ministarstva da je riječ o neformalnoj grupi, koja je, kako podsjećaju, dio "neformalne grupe od nekoliko stotina hiljada građana Crne Gore, koji u mirnim litijama širom države brane svoje svetinje od dušebrižnika, tipa (Aleksandra) Bogdanovića".

"Dakle, ako smo mi 'Odbor', onda je i on 'ministar'", kazali su iz odbora.

Navode da su "'probijanje glave sveca i skrnavljenje štukature', kako stručno, a zapravo jezivo neuko tvrdi 'ministar', obavili njegovi ideološki prethodnici još 1946. godine, u pokušaju da namontiraju peć i ugriju se na partijskim sastancima koje su u hramu Božjem držali", navodi se u saopštenju.

Da je tako, kako kažu, "svjedoči dokument koji smo u reagovanju predočili - dio izvještaja Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, nakon divljanja komunista na praznik Svete Trojice, juna mjeseca 1948. godine: Na dan duhova ove godine osam do deset omladinaca, pod rukovodstvom odraslih ljudi, a pod pokroviteljstvom organa vlasti, ušli su u hram u Manastir Sv. Trojice kod Pljevalja, Eparhija budimljanska–polimska. Ušli su pod kapama i cigaretama u zubima i igrali kolo pred samim oltarom".

"Tom prilikom psovali su i hulili na Boga i Svetinje a onda počeli rušiti po crkvi, razbijati kandila, obarati svijećnjake, preturati pjevnice sa knjigama i dok je narod protestovao sa suzama ali im nije smio ništa jer su bili naoružani revolverima. Najposlije su polupali sve prozore na crkvi onda vršili nuždu uza samu crkvu, a potom izmetom izmazali ikonu Svete Trojice", zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније