Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 02. 2020. 08:45   >>  17:26 20

DEVASTACIJA

Na lokalitetu Duklja pričinjena velika šteta

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Biljana Brajović kazala je da je na lokalitetu Duklja pričinjena velika šteta usljed nanošenja farbe na zidine tog kulturnog dobra.

 

Ona je u Jutarnjem programu Javnog servisa pojasnila da nije u pitanju bilo nanošenje boje četkom, odnosno površinski, već se neko, kako je pojasnila, potrudio da u debljim slojevima autolakom isprska površnu.

"S obzirom na to da se radi o starom kamenu koji je jako porozan, došlo je do dubinskog upijanja, odnosno kamen je povukao boju i došlo je do unutrašnjih zaprljenja, što je usložilo proces otklanjanja štete", kazala je Brajović.

Bilo je nepohodno pripremiti hemijske rastvore, koje su na kamen nanosili u slojevima.

"Sad moramo da sačekamo da vidmo da li će boja koja je unutar kamena početi da izlazi, vrlo vjerovatno da hoće. Onda ćemo primijeniti blažu metodu. Postepeno, to bi trebalo da dobije prirodan izgled. Samim tim što je kamen narušen, on je promijenio, ne strukturu, ali jeste boju, i trebaće vrijeme da boja sama po sebi izlazi na površinu", kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније