Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

11. 02. 2020. 07:10 >> 07:09

STAV LAJENBERGERA

Za izbor VDT-a potreban nivo zrelosti

Za izbor vrhovnog državnog tužioca u Crnoj Gori neophodan je određeni nivo demokratske zrelosti, zato opozicija i vladajuća većina moraju biti sposobne da ostave po strani njihove političke borbe i nađu zajedničko rješenje koje će biti dobro po državu. To je u razgovoru za Pobjedu ocijenio Stefan Lajenberger, član Antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope (GRECO).

 

GRECO je prošle nedjelje objavio izvještaj o stanju u crnogorskom pravosuđu u kojem je navedeno da je "alarmantno što ne postoji napredak kada su u pitanju sastav i nezavisnost Sudskog savjeta, kao ni u pogledu revidiranja disciplinskog okvira za sudije".

Zabrinutost

U tom kontekstu, GRECO je naročito iskazao zabrinutost zbog odluke koju je donio Sudski savjet da ponovo imenuje pet predsjednika suda za najmanje treći mandat, među njima i predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, što, kako su naveli, nije u skladu sa njihovim preporukama.

Lajenberger, jedan od autora izvještaja, kazao je da u Crnoj Gori, kada je u pitanju sudstvo, postoji određeni napredak, koji je primijećen od strane GRECO, ali navodi da je na zemlji da riješi "alarmantna pitanja" koja se odnose na nezavisnost Sudskog savjeta. To je, kako kaže, najproblematičnije pitanje koje mora biti riješeno.

"Mi zaista možemo da primijetimo da se radi na određenim pitanjima i postoje stvari koje su urađene kako bi se poboljšao sistem. Moramo priznati da postoji poboljšanje. Ali, zbog ovih zabrinjavajućih stvari, EU će sigurno nastaviti pažljivo da prati situaciju u vašoj zemlji, čitajući izvještaje GRECO koje u Briselu veoma cijene. Ono što mi možemo da uradimo je da snažno ohrabrimo vlasti u Crnoj Gori da dobro razmotre pitanja koja do sada nisu riješili, kako bi ubrzale dalji napredak na putu ka EU", rekao je Lajenberger.

Govoreći o v.d.stanju u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Lajenberger kaže da je izbor VDT ključno pitanje za državu, a dvotrećinska podrška poslanika demokratski iskorak, na koji bi država morala biti spremna.

Papir

"Rekao bih da je na papiru to pozitivna preporuka, da se VDT izabere dvotrećinakom većinom poslanika u Skupštini, koji su predstavnici naroda. To obezbjeđuje da kvalifikovana većina bira VDT. To je nešto što je u skladu sa demokratijom, i to je nešto što je odraz demokratije. Ali, očigledno, kada se ovakav sistem primjenjuje, neophodan je određeni nivo demokratske zrelosti", ocijenio je Lajenberger.

Opozicija i većina u parlamentu, dodaje sagovornik Pobjede, moraju biti sposobne da ostave po strani njihove političke borbe i traže zajednički interes države što, ističe, nije uvijek lako.

"Problem je kada nema kandidata koji može da doprinese konsenzusu ili kada opozicija i većina imaju samo na umu blokiranje jedni drugih. Onda očigledno ovakav zahtjev, koji je, opet kažem demokratski zahtjev, može da bude put do blokiranja sistema što je jako loše. Država bez VDT ne može imati normalno funkcionisanje sudskog sistema", istakao je Lajenberger

Ključ je u političkom dijalogu, dodaje on.

"Mislim da bi bilo loše vratiti se na neka druga rješenja. Važno je da političke partije ostave po strani njihove borbe i traže zajednički interes za državu", navodi on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније