Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

10. 02. 2020. 19:26 >> 19:23

JAVNA UPRAVA

Uče kako da uoče i spriječe korupciju

Savremena javna uprava se zasniva na principu integriteta i vrijednostima koji treba da služe kao vodič zaposlenima u obavljanju svakodnevnih zadataka. Zaposleni u javnoj upravi će, kroz “Program obrazovanja za sticanje ključnih vještina za menadžera integriteta”, lakše moći da uoče i spriječe korupciju, sukob interesa i druge oblike pristrasnog postupanja u instituciji.

Zaposleni u javnoj upravi, u državnim i lokalnim organima vlasti, imaju obavezu da se ponašaju u skladu sa najvišim etičkim standardima i da opravdaju povjerenje građana. Tome je posvećen i Program obrazovanja za sticanje ključnih vještina za menadžera integriteta, kojeg su akreditovali Uprava za kadrove i Agencija za sprečavanje korupcije. Prvi trening zaposlenih počeo je danas.

"Vjerujem da ćete na kraju, kroz realizaciju ovog projekta, biti uspješni i opravdati napore ove naše dvije institucije da se osnaže kompetencije službenika koji rade na planovima integriteta, a samim tim i kapacitete organa u kojima rade", kazala je direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković.

Program bi trebalo da ukaže na najčešće i najrizičnije činioce koji dovode do korupcije, a zaposleni u javnoj upravi, trebalo bi da prepoznaju koruptivno i neetičko postupanje i da ga otklone.U Agenciji za sprječavanje korupcije analiziraju planove i daju preporuke za sprovođenje planova integriteta u organima vlasti.

"Jačanje individualnog i institucionalnog integriteta jeste cilj kome treba da teži svako društvo. Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU, država koja je odmakla u pregovaračkom procesu, posebnu pažnju posvećuje jačanju integriteta, jer to , ne samo da je obaveza, već i zajednički cilj", kazao je v.d direktora Agencije za sprječavanje korupcije Savo Milašinović.

Ambasada Sjedinjenih Država u Podgorici, podržava preventivne mjere za borbu protiv korupcije u Crnoj Gori.

"Dio ovih napora uključuju i pristup koji će uključiti cjelokupnu javnu upravu i različite institucije da rade zajedno na različitim nivoima, odnosno različitim oblastima, kako bi se stvorilo bolje, pravednije i transparentnije društvo za sve", kazao je Erik Larson iz ambasade SAD-a u Podgorici.

Program obrazovanja za sticanje ključnih vještina za obavljanje poslova menadžera integriteta, sprovode Uprava za kadrove i Agencija za sprječavanje korupcije, uz finansijsku podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Program je koncipiran u tri modula.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније