Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

08. 02. 2020. 13:19   >>  13:19 3

ISTRAŽIVANJE CEDEM-A

Dvije trećine mladih i dalje živi sa roditeljima

Najveći broj mladih smatra da Crna Gora uopšte ne vodi brigu o mladima, dok je najmanje onih koji smatraju da Crna Gora u potpunosti vodi računa o mladima, pokazuju podaci iz istraživanja o građanskoj i političkoj participaciji mladih u Crnoj Gori, koje je u okviru projekta „Stvarajmo ambijent za veće učešće mladih u procesu donošenja odluka“ objavio Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

"Iako blizu 40 odsto mladih samostalno ostvaruje prihode, čak 67 odsto mladih i dalje živi sa roditeljima. Za razliku od mladih, mlađi odbornici u lokalnim parlamentima imaju drugačiji stav. Više od 35 odsto ispitanih, veoma je pozitivno ocijenilo brigu države prema mladima, uz 25 odsto onih koji tu brigu ocijenjuju djelimično uspješno",, ocijenio je projektni koordinator i koautor sprovednog istraživanja Marko Pejović.

"Istraživanje je pokazalo da mladi smatraju da su nezaposlenost i ekonomski problemi najveći problem sa kojim se oni danas suočavaju (72,3%), zatim korupcija i kriminal u društvu (69,7%), te nedostatak mogućnosti za napredovanjem u lokalnoj sredini (69,5%). Istog su stava i mlađi odbornici lokalnih parlamenata koji smatraju da su ekonomski problemi najizraženiji, a najmanji je procenat onih koji vjeruju da su nerad, lijenost i neaktivnost najveći problem omladine u Crnoj Gori", dodao je on.

Istraživanje pokazuje da je svim starosnim grupama izuzetno bitno da se državom u kojoj žive upravlja na demokratski način, ali i da obje grupe ispitanika smatraju da se Crnom Gorom danas ne upravlja na demokratski način“, kazao je Pejović.

Podaci, takođe, pokazuju da je zadovoljstvo svih ispitanika načinom na koji funkcioniše politički sistem u Crnoj Gori na niskom nivou, odnosno, da su nezadovoljni trenutnom situacijom.

Nešto više od trećine mladih želi da napusti Crnu Goru, i da se trajno preseli u neku drugu zemlju, podaci su dobijeni sprovedenim istraživanjem. Oko 20 odsto mladih ne želi da napusti Crnu Goru, jer su zadovoljni trenutnom situacijom, a ima i onih koji nemaju jasan stav o tom pitanju.

"Kao ključne razloge za preseljenje, mladi uglavnom navode bolji ekonomski standard, veliku mogućnost da van Crne Gore pronađu posao, uređeno društvo i bolji život, kao i to da u Crnoj Gori ne vide svoju budućnost",, naveo je Pejović i dodao da i su mlađi odbornici istog stava. 

Istraživanje sprovedeno u toku prethodne godine pokazalo je i da svega 7 lokalnih samouprava imaju isti ili viši procenat odbornika mlađih od 30 godina u odnosu na broj mladih u ukupnom broju stanovnika. Glavni grad se izdvaja, gdje skoro polovina od ukupnog broja odbornika čine mlađi odbornici.

Pejović je naveo i da su samo četiri SO dostavile podatke da su mladi podnosili amandmane.

Kada je riječ o uticaju koji mladi odbornici imaju u lokalnim parlamentima, procjena ispitanika je da je ovaj uticaj manji ili gotovo identičan uticaju koji imaju stariji poslanici.

Takođe, odnos mlađih odbornika sa ukupnim brojem odbornika u skupštinskim odborima, nije značajno bolji, pokazuje istraživanje. Svega 10 opština ima preko 10 odsto mladih u svojim skupštinskih odborima, a u odnosu na udio mladih odbornika u SO zaključuje se da je skoro duplo manje predstavnika u odborima, nego u skupštinskoj sali. U opštinama Andrijevica i Rožaje mlađi odbornici uopšte nijesu zastupljeni u odborima SO.

"Na crnogorskoj političkoj sceni, zanemarljive su smjene generacija, već i dalje isti politički akteri učestvuju kao i prije par decenija, bilo da se govori o vlasti ili opoziciji. S tim u vezi, potrebno je podmlađivanje političke scene i prilagođavanje crnogorskih lokalnih parlamenata vremenu u kom živimo i promjenama načina na koji se donose odluke i vrši politika", smatra Pejović.

On ističe i da je i pitanje pravednosti važno, jer mladi čine značajan udio stanovništva, te da je izuzetno bitno da mladi učestvuju u procesu donošenja političkih odluka.

"I to ne pukim obavljanjem funkcije odbornika, već konstruktivnim djelovanjem i doprinosom boljim rješenjima, kroz učestovanje u diskusijama i podnošenje amandmana. Na taj način će predstavnici “manje moći” imati priliku da izraze svoje mišljenje o važnim pitanjima, ali i da ojačaju legitimitet skupštinskih rješenja i odluka. Takođe, usvojeni zakoni i odluke, mogu biti štetni po interese mladih, kako u sadašnjem trenutku, tako i u budućnosti, zbog čega se permanentno mora raditi na jačanju učešća mladih pri kreiranju javnih politika", zaključio je Pejović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније