Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

08. 02. 2020. 07:52 >> 07:52
2

REM

Ne vide podsticanje mržnje, diskriminaciju...

Regulatorno tijelo za elektronske medije Srbije tvrdi da televizije Happy, Pink M i RTS nijesu prekršile članove Direktive o audio-vizuelnim medijskim uslugama i Konvenciji o prekograničnoj televiziji, učestvujući, kako su naveli iz naše Agencije za elektronske medije, u svojevrsnoj anticrnogorskoj medijskoj politici.

Savjet Agencije za elektronske medije Crne Gore uputio je ovoj agenciji žalbu da se u određenim programskim sadržajima na ovim televizijama promoviše i podstiče mržnja, netrpeljivost i diskriminacija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Predsjednik Savjeta AEM-a Ranko Vujović kazao je juče za Pobjedu da ovo tijelo već drugi put za godinu dana šalje dopis Regulatornom tijelu za elektronske medije u Srbiji sa informacijom o kršenju određenih članova Direktive EU o AVM uslugama, kao i Konvencije o prekograničnoj televiziji u pojedinim sadržajima koji se emituju na televizijama za koje je nadležan srpski REM.

"U posljednjem dopisu za nas su bili sporni određeni sadržaji koji su emitovani na Happy TV – „Ćirilica“ i „Jutarnji program“, Pink TV – „Jutarnji program“ i RTS – „Četvrtkom u 9“. U prvom slučaju nijesmo dobili nikakav odgovor, dok smo na posljednji dopis odgovor dobili prije tri dana. U njemu nas regulator iz Srbije samo obavještava da po njihovom mišljenju u navedenim programskim sadržajima nije kršena Konvencija o prekograničnoj televiziji, dok su za Direktivu o AVM uslugama naveli da nije osnovano pozivanje na nju", kazao je Vujović.

Savjet Agencije je na sjednici koja je počela juče razmatrao odgovor koji je dobio od REM-a, ali sjednica nije završena i biće nastavljena u ponedjeljak.

"Zauzećemo konačan stav prema odgovoru srpskog regulatora, kao i prema spornim programskim sadržajima koji su emitovani u prethodnih mjesec i po dana. U svakom slučaju AEM je poštovao procedure koja se odnose na prekogranične televizije i u daljem postupanju će samostalno odlučivati o programskim sadržajima koji dolaze iz druge države putem različitih platformi", kazao je Vujović.

Iz Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije su Savjetu agencije za elektronske medije odgovorili da u programu Happy TV emitovanom 30. decmebra pošle godine i 6. janauara 2020. u emisiji „Ćirilica“ nije neprikladno isticano nasilje, niti je pak podsticna rasna ili bilo koja druga netrpeljivost.

"Kada je u pitanju navodno kršenje Direktive o audiovizuzelnim medijskim uslugama, ističemo da je zakonodavstvo Republike Srbije harmonizovano sa istom u smislu koje Republika Srbija ima u procesu pridruživanja EU, a u skladu sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju, potvrđenog između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Republike Srbije, te smatramo da je pozivanje na odredbe navedene direktive neosnovano", saopštili su iz Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније