Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

06. 02. 2020. 10:22   >>  10:21 1

SNP OCIJENIO

Subvencije autobuskim prevoznicima na neviđeno

Glavni grad je u 2019. godini autobuskim prevoznicima dodijelio 90.000 eura subvencija, zbog nerentabilnosti, iako gradske službe nijesu imale podatke prevoznika na osnovu kojih bi ocijenili da tim preduzećima treba pomoć, ističu u SNP-u.

U Planu održive urbane mobilnosti Podgorice za period 2020-2025, navodi se u saopštenju SNP-a, nedostaju podaci o broju prevezenih putnika, strukturi mjesečnih karata i njihovom ukupnom broju, časovima vožnje voznog osoblja, itd. Iz Glavnog grada je saopšteno da im prevoznici te informacije nijesu dostavili.

"Postavlja se pitanje: kako je izveden zaključak o nerentabilnosti bez podataka koji su ključni za sagledavanje situacije u javnom prevozu? Očigledno je da je administracija Ivana Vukovića odlučila da prevoznicima dodijeli novac građana na neviđeno, tj. da im vjeruje da su zaslužili pomoć iz gradskog budžeta", navodi se u saopštenju SNP koje je potpisala Marija Radinović, potrparolka Odbora SNP Glavnog grada.

Kako dodaju, nažalost, prve asocijacije na javni prevoz u Podgorici su kašnjenje autobusa, nedovoljna usaglašenost linija između različitih prevoznika, visoke cijene karata, neuslovnost i nesigurnost samih vozila koja se decenijama ne mijenjaju...

"Gradonačelnici iz redova DPS-a godinama nijesu uradili ništa da se stanje popravi. O uvođenju besplatnog gradskog prevoza, kojim su neki mnogo veći gradovi od Podgorice riješili saobraćajni haos, lokalna vlast očigledno ne razmišlja. Iako su bila planirana za kraj 2018. godine, autobuskih stajališta sa elektronskim obavještenjima o redu vožnje još uvijek nema, kao ni mobilnih aplikacija kojim bi se olakšala putovanja, sistema elektronskih karata i autobusa sa eko motorima. Kako sada stvari stoje, u skorije vrijeme na ova poboljšanja ne možemo računati. Umjesto toga, Glavni grad iz godine u godinu rasipa novac na javne prevoznike koji su za sve to vrijeme bili ažurni jedino u povećavanju cijene karte. Tako je za svega četiri godine, od 2015. do 2019. godine, pomoć kroz subvencije porasla za deset hiljada eura. Pritom, novcem iz budžeta Podgorice obično se nagrađuju privilegovani prevoznici, tj. oni koji su po volji režimu", smatraju u SNP-u.

Odbor SNP Glavnog grada zatražio je od lokalne uprave da stavi na uvid javnosti precizne podatke o tome kako se, kome i na osnovu kojih kriterijuma dodjeljuju subvencije, uključujući i sve informacije koje su prevoznici propustili da dostave.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније