Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

06. 02. 2020. 06:28   >>  06:27 30

ODGOVORNOST NA ORGANIZATORIMA

Policija od danas neće obezbjeđivati litije

Cijeneći okolnosti i aktuelna dešavanja policija je donijela odluku da u narednom periodu neće obezbjeđivati litije, a svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima naše države snosiće organizatori, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kako je saopšteno iz policije, u najvećem broju slučajeva ta javna okupljanja nijesu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

Istakli su da je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabilnog reda i mira. 

"Moramo biti svjesni da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, što je nesumnjivo demokratsko pravo, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju", navodi se u saopštenju.

Oni ističu da je zbog prekida u saobraćaju kretanje potpuno onemogućeno na određenim relacijama, te se samim tim dovodi u pitanje, između ostalog, normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi ali i građana samih, iz čega, kako navode, može da proistekne i narušavanje javnog reda. 

"Sa bezbjednosnog aspekta policija cijeni da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji", piše u saopštenju.

Primjetno je, kažu iz policije, da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako, kako ističu, činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola, navodi se u saopštenju.

"Osim toga tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali da i, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje. Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenta, prekršaja i najtežih krivičnih djela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavijestiti nadležnog tužioca." 

Oni su istakli da navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlašćenjima.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније