Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Beta, Objavila: R.B. ]

04. 02. 2020. 23:04   >>  23:08

ERDOGAN

Turska neće dati sirijskim snagama da napreduju u Idlibu

Turska neće dozvoliti sirijskim vlastima da napreduju dalje u Idlibu, posljednjoj pobunjeničkoj provinciji koja se nalazi na sjeverozapadu Sirije, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenose danas turski mediji.

"Režim pokušava da napreduje na terenu u Idlibu potiskujući nedužne ljude koji se kreću ka našoj granici. Nećemo dati priliku režimu da zauzme još teritorije jer bi to otežalo stvari za nas", rekao je Erdogan turskim medijima juče u avionu na putu za Kijev.

Njegove izjave objavljene su dan poslije snažnih okršaja izmedju pripadnika turske vojske i snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada u provinciji Idlib u kojima je poginulo više od 20 ljudi. U noći između nedjelje i ponedjeljka u artiljerijskom napadu sirijskih vladinih snaga ubijeno je osam turskih vojnika, a na to je Ankara uzvratila gađanjem sirijskih položaja kada je ubijeno 13 ljudi.

Erdogan je rekao da je napad sirijskih na turske snage predstavljao kršenje primirja koji su ugovorili Rusija i Turska u Idlibu, i dodao da će zbog toga biti posljedica za "snage režima".

On je istog dana upozorio Rusiju, koja podržava sirijsku vladu, da se ne miješa ali sada nije želio dalje da produbljuje neslaganje sa Rusijom oko Sirije. Turska i Rusija podržavaju suprotstavljene snage u Siriji ali su od 2016. pojačali saradnju po tom pitanju.

Pored toga Rusija i Turska su partneri u više oblasti, od energije i turizma do odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније