Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

04. 02. 2020. 06:53   >>  07:13 2

RADULOVIĆ

Rješenje u dijalogu, svaki drugi put je opasan

Crkva istrajavanjem na zahtjevu za povlačenje Zakona zapravo vrši politički, a ne pravni pritisak na donosioca zakona. To se može u jednu ruku tumačiti i kao zauzimanje bolje pregovaračke pozicije, ali biti i “Ahilova peta“ upravo pred međunarodnom zajednicom koja u tome može pročitati rukopis iz ranih devedesetih“, ocijenio je Branislav Radulović, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore.

Radulović, u intervjuu za Dnevne novine, ističe da je rješenje u dijalogu i u konačnom u zaključenju temeljnog ugovora između države i crkve, te da je svaki drugi put jako opasan za sve u crnogorskom društvu, čega bi morali biti svjesni i crkva i svi drugi akteri.

On je juče u intervjuu agenciji „Mina“ kazao da se odluka Suda u Strazburu, može čitati kroz dvije ključne poruke – da neće nastupiti bilo kakva neotklonjiva štetna posljedica i da spor treba riješiti institucionalno. Konstatovao je i da će odluka Suda u Strazburu, kao i „prethodna i neke koje će uslijediti“ biti ključne, za definisanje pravca rješavanja problema.

Na pitanje koje poruke očekuje sa međunarodnih adresa Radulović je kazao da je Međunarodna zajednica važan faktor i cijeni da ona neće ulaziti u arbitriranje oko sadržaja zakona, ali će, kako je kazao, nedvosimisleno insisitirati na institucionalonim riješenju.

"Njen prevashodan interes je da se ne dozvoliti bilo kakav oblik 'balkanizacije sukoba'. Crna Gora je i ranije kroz rad Venecijanske komisije, više puta uspješno prevazilazila pojedina sporna pitanja, vezana npr. za referendum i ko ima pravo glasa, izglasavanje Ustava, ustavne promjene itd. Tu činjenicu treba cijeniti i koristiti institucije, poput Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koje mogu rješavati pojedina sporna pitanja na nacionalnom nivou. Pritom, Crna Gora je u procesu pregovora sa EU i zahtjev Brisela vezan za uspostavu vladavine prava i izgradnje insitucija, temeljni je pravac na koji nas upućuje Evropska komisija. Institucionalni pristup mora biti zastupljen kod svih subjekata u društvu i to se naravno odnosi i na Crkvu. U tom procesu logika o moći ulice ili logika o supremaciji partije gubiće na značaju, a u prvom planu će biti istaknuta odgovornost države da putem svojih institucija, profesionalnih i nezavisnih, obezbijedi puno i nesmetano funkcionisanje ustavnog sistema", kazao je Radulović.

O tome mogu li odluke suda u Strazburu imati značajniji uticaj, s obzirom da Mitropolija ne podnosi inicijativu Ustavnom sudu, niti je, sa druge strane, moguće povlačenje Zakona, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore kaže da je moguća posljedica procjenje da masovnošću svojih skupova mogu primorati strukture vlasti da, bez navedenih insitucionalnih mehanizama, "povuku Zakon".

"Kako 'povlačenje zakona' nije moguće to Crkva istrajavanjem na ovom zahtjevu, zapravo vrši politički, a ne pravni pritisak na donosioca zakona. To se može u jednu ruku tumačiti i kao zauzimanje bolje pregovaračke pozicije, ali biti i 'Ahilova peta' upravo pred međunarodnom zajednicom koja u tome može pročitati rukopis iz ranih devedesetih", dodaje Radulović.

Ističe da je rješenje je u dijalogu i u konačnom u zaključenju temeljnog ugovora između države i crkve.

"Svaki drugiput je jako opasan za sve u crnogorskom društvu, jer iskustva devedesetih su jako svježa i crkva i svi drugi akteri moraju biti svjesni svoje odgovornosti. Sama Crkva saopštava da postoji više činilaca koji opredjeljuju brojnost na skupovima. Svjesna je da su pored zahtjeva Crkve jako zastupljeni momenti političke, socijalne", zaključio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније