Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

(Mina)

03. 02. 2020. 19:54   >>  19:53

SOCIJALNA I DJEČJA ZAŠTITA

Neophodna ulaganja u stručni kadar

Ulaganje u kapacitete stručnih radnika u sistemu socijalne i dječje zaštite, pružaoce usluga i potrebnu infrastrukturu preduslovi su za realizaciju aktivnosti koje je u narednom periodu planirao Direktorat za socijalnu i dječju zaštitu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, u okviru kojeg djeluje Direktorat, objasnili su da se ta ulaganja odnose na kapacitete stručnih radnika, ali i pružaoca usluga, bez obzira na to da li se radi o javnim ustanovama, nevladinim organizacijama, ili privatnim kompanijama.

Ulaganja su neophodna i kada je riječ o infrastrukturi potrebnoj za pružanje usluga u skladu sa definisanim standardima.

"Pred nama je veoma važan period za ostvarivanje ključnih principa reforme sistema socijalne i dječje zaštite – pluralizam pružaoca usluga i diverzifikacija usluga socijalne i dječje zaštite u skladu sa definisanim standardima, što će zahtijevati značajna ulaganja", navodi se u Informaciji o stepenu realizacije i ostvarenja ciljeva definisanih projektima pod nazivom Nastavak reforme sistema socijalne zaštite i Razvoj kapaciteta za pružanje usluga socijalne zaštite u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su naveli da Zavod za socijalnu i dječju zaštitu prepoznaju kao jednog od ključnih nosilaca u domenu pružanja stručne i supervizijske podrške stručnim radnicima i razvoju sistema akreditacije programa obuke i licenciranja stručnih radnika.

Oni su dodali da je Direktorat ključni nosilac u domenu koordiniranja i obezbjeđenja finansijske podrške za razvoj usluga socijalne i dječje zaštite, za šta je od velike važnosti podrška EU i UN agencija u Crnoj Gori, kroz dalji nastavak predmetnih tekućih projekata, kao i razvoj budućih novih inicijativa.

Planirane aktivnosti Direktorata u narednom periodu odnose se na nastavak podrške pružanju usluga pod nazivom Pomoć u kući za stare i Nacionalna SOS telefonska linija za žrtve nasilja u porodici, kao i radu Nacionalne dječje telefonske linije, postojeće mreže dnevnih boravaka za stare i prihvatilišta, odnosno skloništa za beskućnike u Risnu.

Planirane aktivnosti u narednom periodu odnose se na nastavak podrške pružanju usluge Porodični saradnik, kao i u radu postojeće mreže prihvatnih centara u Herceg Novom, Kotoru i Podgorici.

Direktorat će, u narednom periodu, raditi i na rekonstrukciji i opremanju objekta u okviru Opšte bolnice u Beranama za potrebe uspostavljanja usluga socijalne i dječje zaštite, kao i adaptaciji, opremanju i puštanju u rad dnevnih boravaka za starije u Kolašinu, na Žabljaku i Kotoru.

Planira se i adaptacija i opremanje prostorija za potrebe razvoja usluge Predah roditeljstvu, pri Resursnom centru za djecu i mlade u Podgorici, kao i podrška adaptaciji, odnosno izgradnji dvije stambene jedinice u Danilovgradu za potrebe uspostavljanja usluga socijalne i dječje zaštite.

"Planirana je i podrška osnivanju i radu Skloništa za žrtve nasilja u sjevernoj regiji, u Bijelom Polju, za koji je lokalna samouprava opredijelila zemljište uz oslobađanje troškova za komunalno opremanje", navodi se u Informaciji.

Direktorat će pružiti podršku osnivanju i radu Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Baru, kao i Prelazne stambene jedinice u Bijeloj za pripremu izlaska djece iz dječjeg doma.

Planirana je i izgradnja i podrška osnivanju i radu Malih grupnih zajednica u cilju deinstitucionalizacije korisnika Zavoda Komanski most i Dječjeg doma Mladost u Bijeloj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније