Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

03. 02. 2020. 10:35 >> 10:36

OMEJEC

"Odluka Ustavnog suda zaslužuje ocjenu odličan"

Profesorica i bivša predsjednica hrvatskog Ustavnog suda Jasna Omejec smatra da ne postoji nijedan razlog za tvrdnju da je odluka Ustavnog suda o izboru predsjedavajuće sutkinje nezakonita, a ponajmanje neustavna.

Ona je Pobjedi kazala da Venecijanska komisija stalno ističe kao najvažnije da se mora osigurati neometano funkcioniranje Ustavnog suda.

"Prema tome, ovom svojom odlukom o predsjedavajućem sucu crnogorski Ustavni sud potvrđuje da zna što je suverena ustavna država i da zna što za takvu državu znači neometano i uredno funkcioniranje demokratskih institucija", kazala je Omejec.

Na nedavnoj sjednici Ustavnog suda nije izabran novi predsjednik, nakon čega je usvojeno da sutkinja Desanka Lopičić obavlja funkciju predsjedavajuće.

Takvu odluku nije pozdravio dio javnosti, ocjenjujući da je donesena mimo Ustava, zakona i poslovnika, ali su te optužbe iz Ustavnog suda odbacili, a demantovala ih je i Lopičić, navodeći da ovo nije presedan i da su, između ostalog uzeli i praksu Hrvatske.

Komentarišući tu situaciju, Omejec je kazala da čestita Ustavnom sudu i da je u datim okolnostima donio jedinu pravilnu odluku.

"Obrazloženje odluke je iscrpno. Navedeni su svi relevantni razlozi. Obrazloženje sve govori i objašnjava. U stilu profesora na fakultetu, mogu da kažem da odluka zaslužuje ocjenu odličan", rekla je Omejec.

Prema njenim riječinama, ne postoji nijedan razlog za tvrdnju da je ta odluka nezakonita, a ponajmanje neustavna.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније