Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

01. 02. 2020. 19:28 >> 19:25

U ĐENOVIĆIMA

Obilježena godišnjica pobune mornara u Boki

Godišnjica pobune mornara u Boki obilježena je danas u Đenovićima, polaganjem vijenaca i smotrom Bokeljske mornarice.

"Obilježavanje ovog datuma je važno da bismo pamtili pobunu mornara na brodovima flote Austrougarske mornarice, koja je bila ohrabrena Oktobarskom revolucijom, a može se smatrati pretečom važnih istorijskih događaja", kazao je nakon ceremonije menadžer Opštine Dragan Šimrak.

On se zahvalio Mjesnoj zajednici Đenović, Podružnici Bokeljske mornarice Herceg Novi i Mjesnoj muzici Đenović na učešću u obilježavanju tog važnog istorijskog momenta koji se odigrao u našem zalivu.

"Na početku 1918. godine, Boka Kotorska bila je dio Austrougarske i zbog svog strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Pobuna mornara počela je 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Tada je oko 6.000 mornara austrougarske ratne flote uzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova", navodi se u saopštenju Opštine Herceg Novi.

Pobunjeni mornari, kako dodaju, ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Njemačka i Austrugarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.

"Iako je pobuna vrlo brzo ugušena, ovaj događaj ostao je zapamćen kao primjer zajedničke borbe za prestanak ratnih sukoba, mir i bolje uslove za život i rad", navodi se u saopštenju.

U ime Opštine Herceg Novi, vijenac je u more i na spomen ploču na zgradi Mjesne zajednice položio menadžer Dragan Šimrak, dok je hercegnovska podružnica Bokeljske mornarice vijenac položila na mjesto pobune, kuću Vrankovića. U ceremoniji je učestvovala Mjesna muzika Đenović, predvodivši povorku koja se nakon smotre Bokeljske mornarice tradicionalno kretala od Mjesne zajednice do kuće Vrankovića i nazad, a pridružili su joj se prisutni mještani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније