Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

01. 02. 2020. 11:30 >> 16:55
1

NOVA STRATEGIJA

JP Morsko dobro više neće upravljati lukama

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od 27. januara uputilo je na javnu raspravu, Nacrt strategije razvoja pomorske privrede od 2020. do 2030. godine, sa Akcionim planom za period 2020 – 2021. Jedna od novina je da ubuduće lukama od lokalnog značaja u ime države neće upravljati JP Morsko dobro, već Uprava pomorske sigurnosti upravljanja lukama.

Strategija razvoja pomorske privrede do 2030-te, prepoznala je brojne crnogorske potencijale i određene manjkavosti koje u toj oblasti treba prevazići. Jedna od novina je da ubuduće lukama od  lokalnog značaja  u ime države neće upravljati JP Morsko dobro, kaže  generalna direktorka Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković.

“Po konceptu koji smo prepoznali i u Strategiji razvoja pomorske privrede, i naravno planiramo da ga prenesemo i u novo zakonsko rješenje, Uprava pomorske sigurnosti upravljanja lukama bila bi organ koji je nadležan, ne samo za upravljanje lukama od nacionalnog značaja, već za upravljanje lukama od lokalnog značaja”, objasnima je Mijušković.

Mijušković ističe da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva  uvažilo zahtjeve pomorskih asocijacija i da će Akcionim planom za period 2020-2021, biti definisan redosljed poteza koji će doprinijeti da se poboljša status crnogorskih  pomoraca.

“Da ovim Akcionim planom bude predviđena i izrada programa zapošljavanja pomorskih pripravnika na domaćim i stranim brodovima, zatim uključivanje pomoraca u nacionalni sistem socijalne i zdravstvene zaštitepo uzoru na druge pomorske zemlje. Sagledavanje I eventualne izmjene pomorske politike koja se odnosi na oporezivanje zarada pomoraca, usvajanje granskog kolektivnog ugovora za pomorce koji su angažovani u međunarodnoj obalnoj plovidbi i druge aktivnosti”, kaže Mijušković.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja takođe predviđa i da koordinira multiresornim timom koji će voditi računa o svim za pomorce bitnim pitanjima.

“Da se pokuša jasno definisati način koordinacije svih nadležnih institucija, tako da u konačnom rezultira poboljšanjem statusa naših pomoraca”, dodala je Mijušković.

Zainteresovana javnost na sajtu ministarstva može preuzeti u elektronskoj formi Strategiju razvoja pomorske privrede, kao i formular za primjedbe i sugestije

“Da nam dostave na mail adresu koja je takođe naznačena u javnom pozivu uz sve svoje sugestije I mi ćemo ih naravno razmotriti”, kazala je ona.

Strategije razvoja pomorske privrede za perioda   2020- 2030. godina, sa pratećim akcionim planom, na javnoj raspravi je 40 dana.

Milorad Filipović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније