Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 09. 2013. 20:27 >> 20:43

ZBOG RASKIDA UGOVORA

Žabljak: Sječa drveća počela kasnije

Zbog raskida ugovora sa grčkim koncesionarom "Karapidis Bros" i čekanja da se okončaju sudski sporovi, realizacija plana sječe drveta i područnoj jedinici Uprave za šume u Žabljaku ove godine počela je sa zakašnjenjem, tj. početkom septembra.

Jednogodišnje koncesije dodijeljene su putem javnog tendera za ukupno 22 000 kubika bruto drvne mase u gazdinskim jedinicama Tepačke šume, Gornji i Donji Šaranci.

Koncesije su dobila preduzeća "Trudbenik" iz Mojkovca, "Duga" i "Radović Plus" iz Nikšića i "Bor" i "Lipfi" iz Žabljaka.

Visina koncesione naknade po kubiku kreće se od 16 do 27 eura, zavisno od kvaliteta i vrste drveta. Uglavnom se radi o visokim četinarskim šumama sa malim procentom lišćara.

"S obzirom da su radovi počeli sa zakašnjenjem Područna jedinica na Žabljaku čini sve da koncesionarima, u okviru zakonskih propisa, omogući nesmetan rad na sječi i izvlačenju drveta kako bi se ovaj posao završio prije snijega", kazala je rukovodilac Područne jedinice u Žabljaku Mr. šumarstva Slavka Čabarkapa.

Inače posječeno drvo koncesionari otpremaju do svojih pilana u okolnim opštinama. Pilana na Njegovuđi kod Žabljaka, nakon što je uspješno poslovala blizu jedan vijek, od zimus ne radi, a četrdesetak radnika drvoprerade ostalo je bez posla.

Pilanu je prije pet godina kupila grčka kompanija "Karapidis Bros" za dva miliona eura. Zbog problema u poslovanju i nerealizovanog plana sječe u prošloj godini grčkoj kompaniji su oduzete koncesije na šume koje je sa kupovinom pilane bila dobila na 15 godina.

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније