Žabljak
Malo oblačno
-1.6 °C
Pljevlja
Vedro
-2.7 °C
Herceg Novi
Vedro
15.4 °C
Nikšić
Vedro
7.6 °C
Cetinje
Vedro
3.5 °C
Bar
Malo oblačno
15.3 °C
Podgorica
Vedro
14.6 °C
Ulcinj
Malo oblačno
12.5 °C
Kolašin
Pretežno vedro
5.1 °C

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

PAŽIN O RAVNOPRAVNOSTI 29. 01. 2020. 12:49   >>  13:03 3

PAŽIN O RAVNOPRAVNOSTI

Crnogorskom drušvu potrebno više razumijevanja

Rodna ravnopravnost u Crnoj Gori niža je od prosjeka Evropske unije, pokazali su rezultati Indeksa, čija je vrijednost našoj zemlji 55 od ukupno 100 poena. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je da je crnogorskom društvu potrebno više razumijevanja i saradnje na temelju univerzalnih vrijednosti.

“Sa vrijednošću indeksa rodne ravnopravnosti od 55 (od ukupno 100 poena), Crna Gora ostvarila je niži rezultat od prosjeka Evropske unije, gdje vrijednost indeksa iznosi 67,4. Vrijednost indeksa ukazuje da se najveće nejednakosti između muškaraca i žena u Crnoj Gori nalaze u domenu moći, praćeno domenima koji se odnose na vrijeme, znanje, novac i rad. Najveća jednakost očitava se u domenu Zdravlja”, saopšteno je na konferenciji.

Potpredsjednik Vlade Pažin kazao je da je savremena Crna Gora Ustavom definisana kao zajednica slobodnih i ravnopravnih građana, zbog čega princip jednakosti pred zakonom, uključujući i rodnu ravnopravnost, jeste i mora biti neraskidivi dio svih naših zakona i svih naših politika.

 „Jasno je da je danas našem društvu potrebno više razumijevanja i više saradnje na temelju vrijednosti koje nas ujedinjuju, bez obzira na sve naše razlike i posebnosti. U prvom redu, to je jačanje i zaštita univerzalnih ljudskih prava i sloboda, uključujući i unapređenje položaja i prava žena u crnogorskom društvu,“ saopštio je Pažin.

Dodao je da Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru upozorava da borba za jednakost i jednake mogućnosti svih u crnogorskom društvu nije u potpunosti dobijena.

„Ako postoje oblasti u kojima žene, odnosno polovina našeg stanovišta, nemaju jednake prilike i ne ostvaruju jednaka prava, to znači da kao društvo ne koristimo sve svoje mogućnosti i ne stvaramo punom snagom novu društvenu i ekonomsku vrijednost.  Na današnjoj generaciji crnogorskih građanki i građana je odgovornost da ovu društvenu nepravdu do kraja iskorijenimo i time oslobodimo puni razvojni potencijal našeg društva,“ naglasio je potpredsjednik.

Žene manje plaćene, majčinstvo prepreka za napredovanje

Na vrhu ljestvice Indeksa ravnopravnosti nalaze se Švedska, Danska, Francuska, Finska i Velika Britanija, dok se četiri zemlje članice EU nalaze ispod Crne Gore – Rumunija, Slovačka, Mađarska i Grčka. U poređenju sa Evropom, najveća razlika između Crne Gore i zemalja EU zabilježena je u domenima Novca i Moći.

Izvještaj otkriva duboko ukorijenjene nejednakosti, koje se nekada kriju iza prosječnih vrijednosti.

“Na primjer, većina uposlenih u sektoru obrazovanja su žene (76.6odsto), ali se na rukovodećim mjestima u većini nalaze muškarci (63odsto direktora škola i vrtića čine muškarci). Zaposlene žene suočavaju se sa nizom diskriminatornih praksi na radnom mjestu, dok se majčinstvo i dalje svrstava u jednu od najčešćih prepreka za napredovanje u poslu, zadržavanje ili uopšte dobijanje radnog mjesta”, navodi se u saopštenju.

Istraživanja ukazuju da se na intervjuima za posao, žene i dalje suočavaju sa pitanjima o njihovom bračnom statusu (64.1odsto ispitanica), koliko djece imaju (45.5odsto) ili čak o planovima da imaju djecu (35.6odsto).

„Da bismo došli do djelotvornih rješenja za prevazilaženje nejednakosti, moraćemo otkriti uzročnike rodne neravnopravnosti, koji su obično duboko ukorijenjeni u kulturološkim normama i predrasudama, stvarajući tako nevidljive prepreke u sprovođenju politika i zakona koji treba da omoguće jednakost,“ istakla je stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

Žene često bivaju potisnute u slabo plaćene sektore i zanimanja, uprkos sve većim postignućima u obrazovanju.

“Razlika u zaradama to potvrđuje (žene primaju 14odsto-16odsto manju platu od muškaraca, za isti angažman). Vlasnice su samo 4odsto nekretnina, što uvećava njihovu finansijsku nesigurnost i zavisnost. To često vodi ka nizu drugih uskraćenosti, poput nemogućnosti da izađu iz nasilnog odnosa ili da pokrenu biznis, s obzirom da je vlasništvo nad nepokretnostima preduslov za dobijanje bankovnog kredita. Stoga je broj kompanija koje su u vlasništvu žena u Crnoj Gori manji od 10odsto“, saopšteno je na konferenciji.

Na dnevnoj osnovi, žene nose ‘dvostruki teret’ balansiranja između plaćenog i neplaćenog rada, uz dodatno neravnomjernu raspodjelu porodičnih i kućnih poslova. Negativna slika se dodatno usložnjava zbog činjenice da i dalje preovladavaju patrijarhalne norme čak i među mladima. Prema nedavnim istraživanjima, više od 60odsto mladih u Crnoj Gori ne misli da bi žene i muškarci trebalo da dijele kućne poslove (izvor: Vestminsterska fondacija za demokratiju, avgust 2019. godine).

Izvještaj poziva na snažnije liderstvo

Izvještaj poziva na snažnije liderstvo praćeno odgovarajućim finansijskim resursima, kako bi se postigla institucionalna promjena s ciljem da se premosti jaz između muškaraca i žena.

Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru razvila je Uprava za statistiku (MONSTAT),na inicijativu Minstarstva ljudskih i manjinskih prava, a na osnovu metodologije Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost (EIGE). Ovaj instrument koristi seza mjerenje nejednakosti u državama članicama EU, kao i zemljama u procesu pristupanja. Indeks omogućava praćenje napretka u prevazilaženju nejednakosti u šest ključnih dimenzija: Rad, Novac, Znanje, Vrijeme, Moć i Zdravlje, kao i dvije dodatne dimenzije: nasilje i unakrsne nejednakosti.

“Redovno računanje ovog indeksa je važno kako bi se procijenilo koliki je jaz koji treba premostiti. Ovaj instrument nam pomaže da procijenimo koliko su ekonomije i društva napredna, a napredak nije moguć ako se talenat polovine društva ne unapređuje i ne koristi. Indeks nam takođe može pomoći da razvijamo bolje politike, zasnovane na pouzdanim i sveobuhvatnim podacima,” zaključio je Herman Špic, šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

Gordana Radojević, direktorka MONSTAT-a podsjetila je na podatke da u odnosu na EU-28 Crna Gora bilježi nižu vrijednost indeksa za 12,4 indeksna poena.

„ Kao i u EU, vrijednost indeksa za Crnu Goru ukazuje da uprkos tome što u domenu Zdravlja još uvijek nije postignuta puna jednakost, zemlja je na dobrom putu. Takođe, kao i u EU, najveće pomake neophodno je napraviti u domenu Moći. Detaljna analiza koju Indeks pruža treba da omogući kreiranje ciljanih politika koje će pružiti adekvatan odgovor na ova pitanja,“rekla jeVirginija Langbak, direktorka Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost.

Potpredsjednik Pažin je ocijenio da su hrabre i mudre žene okupljene oko Ženske političke mreže pokazale je da je, i u okolnostima velikih političkih razlika, interes crnogorskog društva i zaštita zajedničkih vrijednosti ono što nas spaja i na čemu možemo i moramo graditi zajedničku budućnost.

 

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo