Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

28. 01. 2020. 09:20   >>  09:19

ZAVOD ZA METROLOGIJU

Takmičenje za osnovce "Ljepota kristala 2020"

Takmičarski dio nagradnog konkursa "Ljepota kristala 2020" u kojem učestvuje 138 učeničkih ekipa iz 43 osnovne i srednje škole iz čitave Crna Gore, počinje u srijedu 29. januara, saopštili su iz Zavoda za metrologiju.

Takmičenje Zavod za metrologiju organizuje drugu godinu za redom u saradnji sa Hrvatskom udrugom kristalografa, koja je do sada sprovela više nagradnih konkursa namjenjenih hrvatskim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Kako ističu u Zavodu, takmičenje je namijenjeno učenicima VII, VIII i IX razreda osnovnih škola, kao i učenicima svih razreda srednjih škola.

Na konkursu "Ljepota kristala 2020" prijavilo se preko 400 učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Berana, Bijelog Polja, Plava, Cetinja, Kotora, Bara i Ulcinja.

"Cilj takmičenja je da učenici prošire teorijska i praktična znanja iz hemije, upoznaju se sa osnovnim tehnikama laboratorijskog rada i naučnom metodologijom istraživanja. Takmičenje se organizuje u dvije osnovne kategorije: rast kristala neorganske i organske soli, kao i u posebnoj kategoriji za srednje škole - sinteza i kristalizacija dvojne soli.
U skladu sa izborom kategorije, Zavod za metrologiju je svim učesnicima poslao hemijske supstance potrebne za dobijanje kristala, kao i uputstva za pravljenje kristala. Svi učenici osnovnih i srednjih škola koji su se prijavili za istu kategoriju dobili su supstance identičnog hemijskog sastava, mase i čistoće", pojašnjavaju u Zavodu.

Kako se dodaje, zadatak tročlanih takmičarskih ekipa je da u roku od devet sedmica, koliko traje takmičenje, dobiju što veći i pravilniji monokristal.

Dobijene kristale, tokom aprila 2020, ocijeniće stručni žiri Zavoda za metrologiju i Hrvatske udruge kristalografa, kada će i biti proglašeni pobjednici konkursa.

Svim članovima pobjedničkih timova 20. maja biće uručene vrijedne nagrade: bicikla, akcione kamere, tablet računari, polaroid foto aparati, pametni satovi i bežične slušalice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније