Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

27. 01. 2020. 23:12 >> 23:11

DEMOKRATE

Donijeti održivu strategiju razvoja poljoprivrede

U Crnoj Gori je potrebno donijeti održivu strategiju razvoja poljoprivrede i razbiti uvozničke lobije koji uništavaju domaće proizvođače, ocijenili su iz Demokratske Crne Gore, navodeći da nakon toga, poljoprivredu treba razvijati shodno interesima društva i države.

Oni su naveli da o tome koliko Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ulažu u razvoj poljoprivrede govori i podatak da se na dnevnom nivou uveze 1,3 miliona eura prehrambenih proizvoda.

"Dakle, po statistici Monstata smo u periodu januar-oktobar prošle godine uvezli smo gotovo 400 miliona eura prehrambenih proizvoda, od čega 90,9 miliona mesa i mesnih prerađevina, 22,5 miliona živih životinja, 48,3 miliona mlijeka, sira, drugih mliječnih proizvoda i jaja, 64,6 miliona povrća i voća, i tako dalje", kaže se u saopštenju.

Kako su naveli, polazeći od toga da je pokrivenost uvoza izvozom 15,6 odsto, i da od ukupnog uvoza uvoz hrane čini 18 odsto, jasno je da je Strategija razvoja poljoprivrede i ruralnih oblasti samo mrtvo slovo na papiru.

"Takođe, uvoznički lobiji i monopoli koje kontrolišu pojedinci iz vlasti ili bliski vlastima, u potpunosti degradiraju domaće proizvođače uvozom višestruko nekvalitetnijih, ali prilično jeftinijih prehrambenih proizvoda. Dakle, dok uvoznički lobiji uništavaju domaće proizvođače, ministar se bavi partijskom kampanjom", saopštile su Demokrate.

Oni smatraju da crnogorski poljoprivrednik, koji se odluči da obrađuje zemlju ili da se bavi stočarstvom, svoje proizvode može da plasira na tržište samo po cijenama koje diktiraju monopolisti, a od kojih on može imati skromnu zaradu.

"Takođe, najveći broj poljoprivrednika se suočava sa velikim problemima nastalim nemarom nadležnih, što za posledicu ima odustajanje od bavljenja poljoprivredom i depopulaciju ruralnih područja", ocijenjeno je iz te partije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније