Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 01. 2020. 17:38 >> 17:35

BJEKOVIĆ I VELJOVIĆ

"Nastavićemo konstruktivnu saradnju"

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Uprava policije (UP) nastaviće konstruktivnu saradnju u cilju unapređenja postupanja i poštovanja ljudskih prava u sistemu bezbjednosti, u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, saopšteno je na sastanku ombudsmana Siniše Bjekovića i direktora UP Veselina Veljovića.

Na prvom zvaničnom sastanku novoimenovani Zaštitnik i direktor Uprave policije, kako je saopšteno, razgovarali su o dosadašnjoj saradnji i planovima za naredni period.

"Takođe, naglašena je važnost zakonite primjene ovlašćenja i poštovanja standarda postupanja prema pojedincima i grupama. U tom smislu razgovarano je i o aktuelnim slučajevima i obostrano ukazano na važnost pravovremenog obavještavanja o aktivnostima i mjerama nadležnih državnih organa u cilju objektivnog informisanja javnosti i smanjenja dezinformacija", navodi se u saopštenju Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Veljović je, kako se navodi, čestitao je Zaštitniku na imenovanju, navodeći da je obaveza i odgovornost svih organa u sistemu javne uprave da uvažavaju i poštuju mišljenja Zaštitnika, jer je to u interesu građana i države.

„Važno je nastaviti da razvijamo odnos razumijevanja i saradnje, kako bismo efikasno uočavali slabosti u sistemu i efikasno ih uklanjali, u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda“, kazao je on, navodeći da će Uprava policije ostati pouzdan i iskren partner u tom poslu.

Prema njegovim riječima, kroz dobru saradnju sa drugim državnim tijelima kao i sa institucijom Zaštitnika, jasno su izražena nastojanja da se javnost pravovremeno i transparentno informiše o aktivnostima policije.

Na sastanku su razmijenjene informacije o nekim aktuelnim slučajevima koje Zaštitnik ima u radu, kao Nacionalni mehanizam za prevenciju torture i zaštitu od torture, koje je predstavila zamjenica Zaštitnika Zdenka Perović.

Zaštitnik Bjeković podsjetio je da institucija nastoji djelovati kao korektivni mehanizam i da svojim mišljenjima i preporukama teži podsticanju promjena i unapređenju stanja u društvu, na svim poljima.

„U tom pravcu, u okviru svog mandata, trudimo se takođe da osvijetlimo i uvažimo važnu društvenu funkciju koju obavljaju policijski službenici ali i potrebu obezbjeđenja pune primjene najviših profesionalnih standarda kao i standarda ljudskih prava“, kazao je on.

Zaštitnik je, prema dosadašnjem iskustvu, naveo izuzetno korektan odnos Uprave policije kao i drugih službi iz bezbjednosnog sektora, koje su blagovremeno i detaljno obavještavale Instituciju o svim traženim podacima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније