Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M. ]

26. 01. 2020. 12:05   >>  12:04 3

VUKANOVIĆ

Obaveza jačanje ideja protiv mržnje

Uoči 75. godišnjice oslobađanja najozloglašenijeg logora u porobljenoj Evropi, Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je na veće društveno angažovanje u procesima suočavanja s prošlošću i izgradnji kulture sjećanja.

I pored zapaženih izjava državnih predstavnika o privrženosti njegovanju sjećanja na Holokaust i borbi protiv antisemitizma, ostaje značajan prostor za intervenciju u oblasti obrazovanja i uspostavljanja kulture sjećanja da bi se ove civilizacijske ideje ukorijenile u crnogorskom društvu, navode iz CGO.

"Očekujemo da će kontinuirana međunarodna podrška obilježavanju dana sjećanja na žrtve Holokausta dovesti i do proaktivnosti državnih institucija u izučavanju i obilježavanju Holokausta u Crnoj Gori. Uz svijest da ovaj istorijski period nosi sa sobom i druge rane koje nijesu zarasle u našem društvu, cijenimo i da držanje crnogorskog društva tokom Holokausta u pružanju utočišta onima koju su bježali od pogroma nacističkih i fašističkih vlasti treba jače promovisati u kolektivnoj svijesti Crne Gore", navodi se u saopštenju koje potpisuje savjetnik u CGO Miloš Vukanović.

On je pozvao nadležne da kroz obrazovne i programe kulture sjećanja istaknu važnost očuvanja sjećanja na preživjele, žrtve, njihove porodice i sve one koji su dali doprinos borbi protiv fašizma, antisemitizma i zla koje je razorilo Evropu tokom Drugog svjetskog rata.

"CGO izražava nadu da će se nastaviti rad na regionalnoj inicijativi ponovnog uspostavljanja “Jugoslovenskog paviljona” u memorijalnom centru Aušvic-Birkenau. U ovom logoru smrti je stradalo 20,000 Jugoslovena, a među njima i nekoliko desetina građana Crne Gore. Država Crna Gora ima obavezu da objedini podatke svih naših žrtava koji su stradali u Holokaustu i u logorima širom Evrope. Takođe, očekujemo snažnije promovisanje uloge crnogorskog društva i pojedinaca u spriječavanju sprovođenja Holokausta u Crnoj Gori tokom Drugog svjetskog rata. Posebno naglašavamo potrebu da obrazovne vlasti i institucije ulože više napora da ova tema ima adekvatnu zastupljenost u našem obrazovnom sistemu, kao i da kroz pre­da­va­nja, ra­di­o­ni­ce, di­sku­si­je i stu­dij­ske po­sje­te motivišu učenike i nastavni kadar da se njom bave".

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta nije samo pomen milionima žrtava, već i prilika da se istakne obaveza svih u društvu da zajedno jačamo one ideje koje su usmjerene protiv mržnje koja je dovela do ovog zločina. Zato obilježavamo ovaj dan da odbranimo sjećanje na zločin od protoka vremena, zaborava i pratećih procesa relativizacije i negiranja, ali i da napomenemo da bez kažnjavanja zločina i suočavanja s prošlošću nema napretka.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније