Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 01. 2020. 11:36 >> 11:35
31

EPISKOPSKI SAVJET

"Stranačka osjećanja neka svako nosi u srcu"

Sva nacionalna, stranačka i druga osjećanja i obilježja neka svako nosi u svom srcu, a na litijama ikonu iz svoga doma i svijeću u srcu i u svojim rukama, saopštio je Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Samo takve Litije, kako su kazali, čine sve nas boljima.

"Sva nacionalna, stranačka i druga osjećanja i obilježja neka svako nosi u svom srcu, a na ovim Litijama ikonu iz svoga doma i svijeću u srcu i u svojim rukama. Samo takve Litije čine sve nas boljima, oplemenjuju nas i daju nadu da će i Crna Gora biti bolja i da će dobrota i dostojanstvo pobijediti zlo, nepravdu i primitivizam. Bog je naš Put, Istina i Život, a tim Putem je Crna Gora krenula ovih dana, a na nama je da ga slijedimo", navodi se u saopštenju.

Kažu da Crna Gora ovih dana liči na Svetu Goru.

"Kao što smo to konstatovali i ranije, ove Litije su čudo Božije i dar Svetog Vasilija i Svetog Petra, a narod u njima najljepši i najdivniji hramovi koji su sagrađeni u proteklih trideset godina. Zato smo odgovorni da taj blagoslov čuvamo, kao i do sada. Kako ovaj narodni protest iz nedelje u nedelju dobija na brojnosti i vlast nema rješenje ni odgovor na njega, dužni smo da zbog najava i pokušaja raznih zloupotreba podsjetimo na zavjet Trojičindanskog sabora u Podgorici i Svetovasilijevskog sabora u Nikšiću da ćemo molitvom i ljudskim dostojanstvom, čojstvom i junaštvom, prizivajući Boga na pomoć, braniti svoje svetinje", istakli su iz savjeta.

Litije su, navode, blagosloveni dar koji nadilazi sve partijske, stranačke, politikantske i ideološke interese.

"Kao takve, Litije su molitveni skupovi u kojima stojimo pred Bogom, svetiteljima i pred narodom, pred prošlošću i pred budućnošću", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније